Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Üç pratik tarifle lezzetli sofralar

Herkese merhaba. Yeni haftanın hepimize pozitif enerji getirmesini diliyorum. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, davet sofralarına yakışacak üç pratik ve lezzetli tarife yer veriyorum: Ispanaklı piliç sarma, yeşil kinoa salatası ve kahveli kup. Ispanaklı piliç sarma, sevgili arkadaşım Suzan'ın geçen akşamki muhteşem yemek davetinden tadı damağımda kalan nefis bir lezzet. Yeşil kinoa salatası ise yapımı son derece pratik, hem sağlıklı, hem de leziz bir eşlikçi. Kahveli kup ise benim davetlerimde sıklıkla yaptığım, finali göğüsleyen lezzet. Hepsinin yapımı son derece basit ve hepsi birbirinden lezzetli.

SADELİK ÖZGÜRLEŞTİRİR
Güzel lezzetleri yakalamak için, çok allayıp pullamaya gerek yok aslında. Gün geçtikçe damağımın daha rafineleştiğini ve sadeleştiğini hissediyorum. Çok sevdiğim bir söz vardır: Azalınca çoğalır, sadeleştikçe özgürleşir insan... Sertab Erener'in 'Sade' şarkısında söylediği gibi; 'Sakin, sade böyle en iyisi / Demli, dingin boş inan ki ötesi'... Damak hafızası denen konu, zaten bugüne kadar tattığımız lezzetlerin, damağımızda bir kriter oluşturması ve yeni tatlar tecrübe ettikçe de o kriterin daha net notalara ulaşması hadisesi değil mi?
Bugünlük İdilika'nın Mutfağı'ndan bu kadar.Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfağı@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofraşarda buluşabilmek dileği ile. Afiyet olsun...

Kinoa nerelerde kullanılır?
Kinoanın tadı ve kokusu pek baskın değildir, kendine özgü bir aroması vardır. Son derece hafif ve lezzetli olan kinoayı, bulgurun ve pirincin kullanıldığı bütün yemeklerde kullanabilirsiniz. Pilav yapabilir, çorbalara koyabilir, garnitür olarak yemeklere ekleyebilir, dolma içine katabilir, haşladıktan sonra salatalara koyabilirsiniz. Kinoa; sebze, et ve tavuk gibi yemeklere de yakışıyor. Süt ile haşlayıp veya kavurup irice dövdükten sonra müslilere ekleyebilir, un haline getirip pasta, kek, kurabiye ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca kinoa tohumlarını çimlendirip filiz elde edebilir, bu filizleri salata ve soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz.

Yeşil kinoa salatası
1 su bardağı kinoa
1 avuç brokoli
Zeytinyağı
1 adet limon
2 diş sarımsak
Tuz
Süslemek için haşlanmış mısır
Közlenmiş kırmızı biber

YAPILIŞI: Kinoaları 10 dakika haşlıyoruz. Çiğ brokoliyi rondoda çekiyoruz. İçine zeytinyağı, limon, sarımsak ve tuz ilave ediyoruz. Yeşil harcı kinoalar ile karıştırıyoruz. Üzerini mısır ve közlenmiş kırmızı biber ile süslüyoruz

Ispanaklı piliç sarma
İnce kesilmiş tavuk göğsü (sarma olacak şekilde inceltilmiş)
SOS İÇİN
1 yemek kaşığı balzamik sirke
1 tatlı kaşığı zencefil
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı organik pekmez
İÇ MALZEMESİ
5-6 adet yeşil biber
1 adet soğan
500 gr. ıspanak
2-3 adet kırmızı biber
Tuz, karabiber, pul biber
Taze kaşar ve çedar peyniri

YAPILIŞI: Derin bir kaba rendelenmiş zencefil, balzamik sirke, sarımsak, nar ekşisi ve pekmezi koyup harmanlıyoruz. Tavukları bu sosun içine koyup buzdolabında bekletiyoruz. Sos, tavuğu oldukça yumuşak ve lezetli yapacaktır. Doğranmış soğanı kavuruyoruz, içine biberi ve baharatları ekliyoruz. Biberler yumuşayınca ince ince kıyılmış ıspanağı ekleyip beşaltı dakika pişiriyoruz. Daha sonra marine ettiğimiz tavukları düz bir zemine koyuyoruz, üzerine iç malzemesini ve bir dilim çedar peyniri koyup sarıyoruz ve dağılmaması için kürdanla tutturuyoruz. Sardığımız tavukları çok az yağ konulmuş tavada kızartıyoruz. Fırın kabına yerleştiriyoruz, üç yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip 30 dakika pişiriyoruz. Pişmesine yakın, rendelediğimiz kaşar peynirini üzerine koyuyoruz. 30 dakika dolunca çıkarıp servis edebilirsiniz.

Kahveli kup
3.5 su bardağı süt
1 Türk kahvesi fincanı un
2 Türk kahvesi fincanı şeker
1 yemek kaşığı granül kahve

YAPILIŞI: Süt, un ve şekeri kaynatıyoruz. Ocaktan alıp kahveyi ilave ediyoruz. Mikser ile aynı yöne çırpıyoruz. Kaselere paylaştırıp soğutuyoruz.

PÜF NOKTASI
Köpük köpük mus kıvamına gelene kadar çırparsanız, kıvamı daha güzel olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA