Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Uygun bütçeli pratik tarifler

Bugün ay sonuna uygun, çok ekonomik, doyurucu ve bereketli bir tarif vereceğim. Malum kış aylarında meyve-sebze fiyatları uçtu! Uygun bütçeli sofralar hazırlamak konusunda zorlandık, bazen ayın sonunu bile zor getirdik. Yazdan kalma hazırlıklarımız da suyunu çekmek üzere.
Ancak ne mutlu ki; güneş açtı, havalar ısındı ve meyve-sebze fiyatları normal seviyelerde seyretmeye başladı. Baharın gelmesiyle birlikte yeni yeni sebzeler tezgahlara çıktı. Kışın soğuk ve zorlu şartlarını geride bırakmaya başladık.

KIYMA MAKİNASI FARKLI OLMALI
Bugün sizin için tam da bu ruh haline uygun bir tarif hazırladım. Tavuk kıyması, kullanmaya çok alışkın olduğunuz bir malzeme mi bilmiyorum ama ben tavuk kıymasını, birçok kıymalı yemeğin yapımında kullanıyorum. Bu sayede hem lezzet bütünlüğüne yaklaşıyorum, hem de tavuk, kırmızı ete oranla daha uygun fiyatlı olduğu için bütçemi zorlamamış oluyorum.
Tavuk kıymasını mutfak robotunda çektim ancak siz hazır alabilir ya da kasabınıza kendiniz çektirebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir husus var: Kasabınıza tavuk kıyması hazırlatırken, et kıymasını çektiği makina ile tavuk kıyması çektiği makinanın aynı olmamasına dikkat etmelisiniz. Tavuk çok hızlı bakteri üreten bir et çeşidi olduğundan, kıyma makinasının ayrı ve hijyenik olması çok önemli.

PATATES PÜRESİNE FARK KATIN
Sanırım patates püresi ve kumpiri sevmeyen yoktur. Ben patates püresini çoğunlukla bugün size tarifini verdiğim şekilde hazırlıyorum.
Hem kebap havasında oluyor, hem de pürenin sıcaklığı ile kaşar peyniri üzerinde çok şık eriyor. Hazırladığımız kekikli pulbiberli tereyağı sosu da patates püresine muazzam yakışıyor.
Patates püresini bir kere bu usülle denerseniz, bir daha sade haliyle sunmayacağınızı garanti ediyorum.

TAVUK KÖFTESİ

Malzemeler:
600 gr. kemiksiz fileto tavuk göğsü
1 adet büyük boy kuru soğan
4 yemek kaşığı galeta unu
1 adet yumurta
1/4 demet nane
1/4 demet maydanoz
1/2 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: Kemiksiz fileto tavuk göğüs etini küçük parçalar halinde doğruyoruz. Ardından mutfak robotunda kıyma haline getiriyoruz. Tavuk kıymasını derin bir karıştırma kabına alıyoruz. Yumurta, galeta unu, kimyon, kekik, tuz ve karabiberi köfte harcına katıyoruz. Kuru soğanı iri parçalar halinde kesiyoruz.
Nane, maydanoz ve kişnişi, iri parçalar halinde doğradıktan sonra tüm doğranmış malzemeleri mutfak robotunda çekerek karıştırma kabına alıyoruz.
Ardından tüm malzemeyi yoğuruyoruz. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yassı bir şekil veriyoruz.
Döküm tava ya da yağsız bir tavayı yüksek ateşte kızdırıyoruz. Hazırladığımız köfteleri arkalı önlü ters çevirip renk alana kadar kızartıyoruz.

PATATES PÜRESİ

Malzemeler:
6-8 adet patates
Su (patatesleri kaynatmak için)
2 kaşık tereyağı
1 su bardağı süt
Tuz
Karabiber

Üzeri için:
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Patates püresi için; öncelikle patatesleri soyuyoruz, doğruyoruz ve haşlıyoruz. Yumuşayan patateslerin suyunu süzüyoruz. Soğumasına fırsat vermeden içine tereyağı ilave edip eziyoruz. Ardından süt, tuz ve karabiber ekleyip iyice püre haline gelene kadar eziyoruz.
Ayrı bir yerde tereyağı eritip ocağın altını kapatıyoruz. Üzerine kekik ve pulbiber ekliyoruz. Patates püresini servis tabaklarına aldıktan sonra, üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz. Onun üzerine de pulbiberli, kekikli tereyağı döküyoruz.

PÜF NOKTASI
Patates püresini tereyağlı sunduğunuzda, içine koyduğunuz tereyağı size fazla gelebilir. Bu durumda püreyi yağı azaltarak hazırlayabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA