Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kendi soframın baştacı 3 tarif

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda en sevdiğim yemekler var. Bir kere de benim sevdiğim yemeklerin tarifini vereyim sizlere diyerek mutfağa girdiğimde ne zamandır aklımda olan bezelye beğendiyi yaptım. Patlıcan beğendiyi çok seven biri olarak, bezelye beğendiye aşığım diyebilirim. Ben bazen tavuk bonfileyle, bazen de soslu mitite köftelerle servis ediyorum. Kuzu pirzola pişirmek hassas iştir, kimisi pirzolayı ve tüm etleri olduğu gibi sade halde severken ve pişirmeden önce hiçbir marinata gerek duymazken, kimisi de önceden etleri marine etme taraftarıdır. Benim için durum, sofranın konsepti ve etin yanındaki eşlikçilerine göre değişir ama söz konusu kuzu olduğu zaman illa ki biraz sosta bekletme taraftarıyım.
Bugün size vereceğim bademli muhallebi tarifini de mutlaka saklayın. Canım Rozika'mın en meşhur tarifi olan bademli muhallebiyi ben bu defa balkabağı püresi ile denedim. Rozi'nin bademli muhallebisinin üzerinde çikolata mus var. 7'den 70'e hepimiz, bu muhallebi için adeta Rozi'ye yalvarıyoruz. Tarifini kimselere vermediği gibi her bademli muhallebi sohbetinde nazlanıyor. Ben şakayla karışık tarifi aldım, şimdi sizlerle paylaşıyorum.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BEZELYE BEĞENDİ YATAĞINDA KUZU PİRZOLA

Bezelye Beğendi için: Bezelyeleri haşlayıp çok az sıvı yağda soteliyoruz. Bu arada tereyağını eritiyoruz ve unu kavuruyoruz. Un pembeleşmeye başlayınca sütü ekleyerek karıştırıyoruz. Kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra kaşar ve bezelyeleri ekleyip hepsini rondoda çekiyoruz.

Kuzu pirzola için: Sosu için; bir kabın içine süt, zeytinyağı ve biberiye koyuyoruz ve karıştırıyoruz. Kuzu pirzolaları, hazırladığımız sosun içine batırıp 25 dakika bekletiyoruz. Daha sonra kuzu pirzolaları sosun içinden çıkarıp süzdürüyoruz. Üzerine tuzu ve karabiberi serpiyoruz. Teflon tavaya az sıvı yağ koyup kuzu pirzolaları arkalı önlü kızartıyoruz. Bezelye beğendinin üzerinde servis ediyoruz.

Bezelye Beğendi için:

500 gr. bezelye
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 çay bardağı kaşar rendesi

Kuzu Pirzola için:

5-6 adet kuzu pirzola
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 tutam biberiye
Sıvı yağ

PÜF NOKTASI
Kuzu pirzolaların kokusu hoşunuza gitmiyorsa, marinatıının içine üç diş rendelenmiş sarımsak ekleyebiliriniz.

LİMONLU ÇİLAV

2 su bardağı jasmin pirinci
1 adet limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı safran
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı soğuk su
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: Tencereye zeytinyağını koyuyoruz. Bir adet rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip bir-iki dakika karıştırıyoruz. Dört bardak soğuk suyu tencereye döküyoruz. Bir tatlı kaşığı tuz atıyoruz. Safranı bu aşamada ekleyebiliriz. Jasmin pirincini bol su ile yıkayıp süzüyoruz. Tencerede kaynamakta olan suyun üzerine pirinci ekliyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte pişirip demlenince servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Servis ederken üzerine limon dilimleri ve Hindistan cevizi rendesi ilave edebilirsiniz. Ayrıca bir pilav türü olan çilav yapmak için pirincinizin jasmin (yasemin) pirinci olmasına özellikle dikkat edin. Pişmeden önce pirincinizi yıkarken ve pişirirken suyunun soğuk olmasına özen gösterin. Çilav, İran yemeği olarak kültürümüze girmiştir. Elle yemek yenen kültürlerde lapalaşması için ıslatılarak bir gün bekletilir. Bizde ise diri kalması amacı ile doğrudan uygulanır.

BALKABAKLI BADEMLİ MUHALLEBİ

1 lt. süt
2 kahve fincanı un
2 kahve fincanı toz şeker
100 gr. margarin

Balkabağı püresi için:

500 gr. balkabağı
2 su bardağı toz şeker
2 adet portakalın suyu
1 su bardağı badem

Yapılışı: Öncelikle un, şeker ve sütü topak topak olmasın diye mikserden geçirip ocağa alıyoruz. Kaynama noktasına gelince margarin ekliyoruz. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Soğuyana kadar mikser ile çırpıyoruz. İç bademin kabuklarını ayıklıyoruz. Dişe gelir bir şekilde rondoda çekip muhallebiye ekliyoruz. Balkabağı püresi için balkağını, portakal suyunu ve toz şekeri pişiriyoruz. Blenderda çekiyoruz. Bademli muhallebileri servis kaselerine döküp bir saat buzdolabında soğuttuktan sonra balkabağı püresini ekliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA