Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kabak tadı vermeyen tarifler

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün pek faydalı ve bir o kadar da hafif bir sebze olan kabaklı tarifler var. Hepimizin alışık olduğu kabaklı tariflerin başında mücver, kabak kalye, kabak oturtma geliyor olsa da, ben bugün sizlere bir nebze ters köşe tarifler vermek istedim. Bir tanesi karbonhidrat düşmanlarının çok hoşuna gidecek bir spagetti. Bu spagetti, öyle bir spagetti ki makarna yerine kabak kullanılıyor ve enfes bir pesto sos ile servis ediliyor.
Diğer sürpriz tarif ise, kabak tarifleri arasında neredeyse en tutumlu olan diyebilirim; zira kabağın kendisi değil kabuğu kullanılarak yapılıyor. Kaşkarikas, diğer bir deyimle kabuk yemeği olarak bilinen bu Sefarad yemeği; sade lezzeti, az ve öz malzemesi ile benim gönlümde taht kurdu. Son olarak da tuzlu keklerin bence şahı, bol dereotlu, beyaz peynirli ve kabaklı nefis bir kek tarifi. Deneyin bakalım sevecek misiniz...

KABAK DEYİP GEÇME
Kabak, genelin bakışıyla bitki olarak algılanmasına rağmen, tohum içerdiği için meyve olarak kabul ediliyor.
Kabak, Cucurbitaceae ailesinin dört çeşidinden birine aittir. Kalın bir kabukla içerisindeki naif yapısı korunur. Meksika ve Orta Amerika'da yaklaşık 7 bin 500 yıl önce keşfedildiği iddia edilir. Yaz aylarında çıkan kabak, genelde pişirilerek tüketilir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KABAĞIN FAYDALARI
100 gramlık kabak ortalama, 45 kcal enerji içermektedir.
A,C,E,K vitaminlerini içeren kabak, magnezyum, demir, bakır başta olmak üzere mineraller açısından zengin sayılmaktadır.
Kabak, karoten alfa, karoten beta açısından da zengin sayılır.

KABAK TADI VERMEK NE DEMEK?
'Senin bu konuşmaların da artık kabak tadı vermeye başladı' gibi cümlelerin içinde kullanılan bu deyim, olumsuz durumların hoşa gitmemeye başladığını belirtmek amacıyla söylenir. Sürekli söylenen bir sözün ya da sürekli yapılan bir hareketin insanı bıktırdığını da ifade etmek anlamına gelebilir.

AVOKADO PESTOLU KABAK SPAGETTİ

2 adet sakız kabak
1 adet avokado
1 demet taze fesleğen
2 diş sarımsak
25 gr. dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Kabakları spagetti gibi ince ve uzun şeritler olacak şekilde doğruyoruz. Fesleğen, fıstık, zeytinyağı, sarımsak ve tuzu rondodan çekiyoruz ve pesto elde ediyoruz. Avokadoyu soyup içini pesto ile karıştırıyoruz. Hazırladığınız yeşil sosu kabaklar ile harmanlayıp servis ediyoruz.

KAŞKARİKAS

2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet kabağın kabuğu
3 adet rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı incecik kıyılmış dereotu

Yapılışı: Kabağı soyarken çıkardığımız kabukları alıp iyice yıkayıp temizliyoruz. Tencereye zeytinyağı koyuyoruz. Kabak kabuklarını beş-altı dakika soteliyoruz ve rendelenmiş domates ekliyoruz. Tuz ve karabiberle lezzetlendirdiğimiz kabakları 15 dakika kısık ateşte pişiriyoruz ve en son dereotunu ilave ederek ılımaya bırakıyoruz.

KABAKLI KEK

2 orta boy kabak
3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet kırmızı biber
Yarım demet dereotu
Bir tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 paket kabartma tozu
250 gr. beyaz peynir
2.5 su bardağı un

Yapılışı: Öncelikle yumurtaları çırpıyoruz. Sonra yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu, tuz, baharatlar ve un ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Kabakları rendeleyip suyunu sıkıyoruz ve karışıma ekliyoruz. Diğer malzemeleri ufak ufak doğrayıp ekliyoruz ve en son peynir ufalayıp karıştırıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine ya da kek kalıbına harcı döküyoruz.
Üzerine çörek otu ve susam serpip 175 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA