Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ters köşe bamya

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, bamyanın pek de alışkın olmadığımız ancak çok daha lezzetli olan tariflerine yer veriyoruz.



BAMYA KIZARTMASI

MALZEMELER
Yarım kilo uzun ve iri bamya
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı mısır unu veya galeta unu
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
HAŞLAMAK İÇİN:
Su
1 çay kaşığı tuz
Yarım limon suyu
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Bamyaları sap kısımlarını kestikten sonra tuzlu ve limonlu suda birkaç dakika hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlanan bamyaları sıcak sudan çıkardıktan sonra soğuk veya buzlu suya batırıp çıkarın ve süzün. Kağıt havlu ile güzelce bamyaları kurulayın. 3 ayrı kaseye un, çırpılmış yumurta ve mısır unu koyun. Sırasıyla bamyaları önce una sonra tuz ile çırpılmış yumurtaya ve son olarak mısır ununa bulayın.
Kızgın yağda bamyalar pembeleşinceye kadar kızartın ve kağıt havlu serilmiş bir servis tabağına alın.



BAMYA ÇORBASI


MALZEMELER
BAMYALARI HAŞLAMAK İÇİN:
100 gr. kuru bamya
Üzerini geçecek kadar sıcak su
1 çay kaşığı limon tuzu
ÇORBANIN YAPIMI İÇİN:
300 gr. kuzu kuşbaşı
2 adet büyük boy soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı tereyağı
Üzerini geçecek kadar sıcak su
YAPILIŞI: Öncelikle kuru bamyalarımızı elimizle ovalayarak üzerindeki küçük tüylerin dökülmesini ve yanlarında bulunan saçakların temizlenmesini sağlıyoruz. Temizlediğimiz bamyaları kaynar suyun içinde 10 dakika haşlıyoruz; haşlarken içine bir çay kaşığı limon tuzu ekliyoruz ki bamyalarımız sünmesin. Yumuşayan bamyalarımızın suyunu süzüp üzerine soğuk su ilave edip şokluyoruz.
Bamyalarımızın iplerini çıkarıyoruz. Önce etimizi suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz, üzerine tereyağı ekleyip incecik doğramış olduğumuz soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Ardından salçaları ilave edip, salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz.
Suyu da bamyaların üzerine döküyoruz. Su kaynayınca tuzumuzu ilave edip, ocağın altını kısarak 30 dakika kısık ateşte pişiriyoruz.
Kıvam alan çorbaya en son limon tuzu da ekleyerek, 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz.



BAMYA TURŞUSU

MALZEMELER
Yarım kg. minik bamya
1 su bardağı sirke
1 çay bardağı su
2 çorba kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı dolusu tane karabiber
4-5 diş sarımsak
YAPILIŞI: Bamyaların tepesini koni şeklinde kestikten sonra iyice yıkayın. 1 kiloluk kavanozun dibine bir çorba kaşığı deniz tuzu dökün. Kabuklarını soyduğunuz sarımsaklardan iki tanesini tuzun üzerine koyun. Bamyaları kavanoza doldurun. Diğer sarımsakları da en üste koyun. Bamyaları kavanoza iyice bastırabilirsiniz. Küçük bir tencerede 1 su bardağı sirke, bir çay bardağı su, 1 çorba kaşığı deniz tuzu ve 1 çay kaşığı tane karabiberi koyun. Bu karışımı 3 dakika kadar kaynatın. Kaynattığınız bu karışımı bamyaların üzerine dökün. Kavanozun ağzını hemen sıkıca kapatın. Kavanozu ters çevirerek bir iki saat bu şekilde dinlendirin. Işık almayan bir yerde kavanozu on gün boyunca bekletin. On günden sonra kavanozu açıp tüketmeye başlayabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA