Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Balıkesir’de sabah

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Balıkesir'de Sabah İl Buluşmaları etkinliği kapsamında şehre konuk oluyoruz. Balıkesir ili, çeşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Her etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur. İlin coğrafyasında tarıma elverişli toprakların büyük bir kısmında tahıl ekimi yapılmaktadır. Geri kalan kısımlarda ise baklagiller ve sanayi bitkileri yetiştirilir. Körfez Bölgesi'nde zeytin üretiminin gelişmiş olması yemeklerde zeytinyağı kullanımının yaygın olmasına yol açmıştır.



Yöre mutfağı, sebze ve ot yemekleri yönünden zengin olup ünlü birçok yemeği barındırmaktadır: Askalubrus, mürdük aşı, sarmaşık, börülce, acı filiz kavurması... Yörede hayvancılık gelişmiş olup hayvansal ürünler tüm sofralarda yerini almıştır. Hayvansal gıdalarda Manyas, Gönen ve Susurluk ilçeleri tanınmıştır. Bunun yanında Körfez Bölgesi'nde beslenmede deniz ürünleri önemli yer tutmaktadır. Deniz ürünleri taze yenildiği gibi tuzlanarak da uzun süre saklanıp tüketilmektedir. Ayrıca hamur işleri de yaygındır ve tüketimi fazladır. Mantı ve börek yapımlarının yanında köylerde mayalı ekmek yapımı da hamur işleri arasına girmektedir.

ETLİ ÇORBA

MALZEMELER
500 gr dana eti (hafif yağlı)
1-2 parça dana kemiği
TERBİYE İÇİN:
5-6 çorba kaşığı un
5-6 kaşık yoğurt
1 kaşık tahin
2 yumurta sarısı
Tercihe göre limon suyu



Eti ve kemiği ayrı ayrı kaynatıp pişirin. Kaynamış kemiği süzüp et suyunu ayırın. İçine didiklediğiniz etleri atın ve ocağa koyun. Kaynamak üzereyken içine terbiyesini ilave edin. 5-10 dakika kaynatıp ocağı kapatın. Terbiyesi için un, tahin, yoğurt, yumurta sarısı, tuz ve limon suyunu çırpıp süzgeçten geçirin.

BİGADİÇ GÜVECİ

MALZEMELER
Yarım kilo oğlak eti
50 gram kuzu eti
100 gram kuzu yağı
3 adet domates
3 adet biber
Sevdiğiniz baharatlar
YAPILIŞI: İlk olarak oğlak etini kuşbaşı şeklinde doğrayın. Domates ve biberleri de orta büyüklükte doğrayın. Güveç kabının tabanına doğradığınız domates ve biberleri yerleştirin. Kuşbaşı oğlak etini, domates ve biberlerin üzerine ekleyin ve güveç kabına yayın. Kuzu yağı ve kuzu etini birlikte harmanlayın. Bu karışımı, oğlak etinin üzerine yaydırın. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yemeğinizi pişirin. Sıcak servis edin

BALIKESİR KAYMAKLISI

MALZEMELER
9 adet kuru yufka
1 kilo kaymak
3 kilo şerbet
KIZARTMAK İÇİN:
Yarım kilo tereyağı
YAPILIŞI: Unun ortası havuz gibi açılır. Yumurtalar kırılır. İçine yağ, tuz eklenerek ılık su ile kulak memesi kıvamında bir hamur yapılır. Hamur yarım saat dinlendirilir. Şerbet için su ve şeker kaynatılır. Hamurdan sekiz beze yapılır; dört alta, dört üste olmak üzere. Bezeler tepsi büyüklüğünde açılır ve sacda yufka ekmek gibi altı üstü pişirilir. Fırın tepsisi ocağın üzerine alınır. İki yemek kaşığı tereyağı eklenip eritilir. Dört yufka tepsiye alınıp çevire çevire kızartılır. Diğer dört yufkaya da aynı işlem uygulanır. Yufkalar ve şerbet soğutulur. Dörderli gruba ayrılıp kızartılan yufkaların her iki kısmına da ayrı ayrı şerbet dökülür. 10-15 dakika şerbetini çekmesi için bekletilir. Bir grup yufkanın üzerine kaymak yayılır, üstü diğer yufkalarla kapatılır.

BALIKESİR TİRİDİ

MALZEMELER
1 çorba kasesi dolusu küçük doğranmış kebapçı pidesi
1 kuzu budu
1 dolu yemek kaşığı domates salçası
2 dolu yemek kaşığı tereyağı
Kırmızı biber
Tuz
Karabiber
Doğranmış maydanoz
YAPILIŞI: Öncelikle, kebapçılarda veya fırınlarda bulunabilen ince pideler küçük küçük doğranır. Kuzu eti, tuz ilave edilmiş 3 litre suyun içinde kemiklerinden tamamen ayrılıncaya kadar haşlanır. Et lime lime olacak kıvamda olmalı. Bir kevgirle et parçaları ayrı bir kaba alınır, bir çatal bıçak yardımıyla didiklenir. Bu işlem, etlerin soğuması beklemeden sıcak sıcak yapılmalıdır. Ardından etin haşlama suyunun içine salça atılıp eritilir. Pideler bu suya atılıp yumuşatılır. Buradaki püf nokta; pideler yumuşayacak fakat hamurlaşıp parçalanmayacak. Ardından pideler kevgir yardımıyla tabaklara paylaştırılır. Üzerine didiklenmiş etler yerleştirilir. Kırmızı biberli tereyağı hazırlanıp porsiyonların üzerine istenildiği kadar gezdirilir. En son doğranmış maydanoz ve karabiberle servise hazırdır.

HÖŞMERİM

MALZEMELER
1 kg çiğ süt
1 çay kaşığı peynir mayası
1 su bardağı irmik
3.5 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı
YAPILIŞI: İnek memesinden çıkmış sıcaklıktaki çiğ sütün içine peynir mayasını katıyoruz. Daha sonra beş dakika bekliyoruz. İçine irmikle şekeri bir kapta karıştırıp içine katıyoruz. Yumurta sarısını da ekledikten sonra ateşe koyuyoruz. Sürekli karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. Kaynamaya başlayınca 15 dakika kaynatıp sonra servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA