Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Göçmen börekleri

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün göçmen böreklerine yer veriyorum.

BANİÇKA BULGAR BÖREĞİ



MALZEMELER

3 adet el yufkası
1 şişe soda ya da maden suyu
2 yemek kaşığı sirke
100 gr tereyağı (eritilecek)
Susam veya çörek otu (üzerine) (isteğe bağlı)
Peynir (içine)
YAPILIŞI: Sodayla sirke karıştırılır. Yufka ikiye bölünür. Yufkanın tamamı sirkeli soda ile ıslatılır ve gösterdiğim şekilde yağlanır, peynir de ilave edilir. Her kata sodalı sirke, tereyağı sürülür. En üzerine yine sirkeli soda ve tereyağ sürülür. Bu börekte sarı gördüğünüz tereyağdır, yumurta değil yani. Yağladığınız tepside 180-200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak ikram edin.

SÜT KAPAMA (MAKEDONYA BÖREĞİ)

MALZEMELER
1 kilo süt
1 paket margarin
1 yemek kaşığı irmik
Tuz
Alabildiğine un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Kaynayan süte margarini atıp erittikten sonra unu yavaş yavaş döküyoruz, un helvası kıvamında olacak. Sonrasında irmik ve sıvı yağı da katıp iyice yedirdikten sonra tepsiye döküp şekil verin.180 derecedeki fırında üstü kızarana kadar pişirin.

ISPANAKLI SELANİK BÖREĞİ

MALZEMELER
5 adet yufka
1 bağ ıspanak
Yarım bağ maydanoz
1 büyük soğan
5 adet küp şeker
Bir kase beyaz peynir ya da kaşar loru
200 gr eritilmiş tereyağı
Tuz
Karabiber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta sarısı (üzeri için)
YAPILIŞI: Soğanı yemeklik doğrayıp çok az yağda kavurduktan sonra doğranmış ıspanağı, biraz söndükten sonra da maydanozu ekleyin. Ispanak suyunu çektikten sonra küp şekerleri ilave edin. Şekerler eridikten sonra karıştırıp altını kapatın ve soğumaya bırakın. Hazırlayacağınız tepsiyi kenarları da dahil olmak üzere yağlayın. 1 yufkayı kenarlardan sarkacak şekilde tepsinize yerleştirin. Erittiğiniz tereyağını bir fırça yardımıyla yerleştirdiğiniz yufkanın her yerine sürün. Tekrar bir yufka alın ve parçalar kopararak sadece alttaki yufkanın üzerini kapatacak kadar parçayı yerleştirip bu katın üzerine de tereyağını sürün. Geri kalan yufka parçalarını da aynı şekilde katlar yaparak ilerleyin ve her kata eritilmiş tereyağını sürün. Ispanaklı harca beyaz peyniri ya da kaşar lorunu ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Ortasına harç koyacağımız yere kadar toplam üç yufka kullandık, geriye iki yufka kalmış olmalıdır. Tam bu kısımda harcın hepsini boşaltıp tek bir katın her yerine yayın. Ve kalan yufkaları tekrar parçalayarak ve her kata tereyağı sürerek devam edin. En son dışarı sarkıttığınız yufkanın kenarlarını içeri doğru katlayın. Üzerine zeytinyağı ve yumurta sarısı karışımını sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fanlı fırının en alt kısmında üzeri kızarana kadar pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA