Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Keskin lezzet hardal

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, keskin ve yakıcı tadı ile beni benden alan, birçok yemeğin ve sosun yapımında çekinmeden kullandığım hardalın tarifi var. Ev yapımı olanlardan daha önce denediniz mi bilmiyorum, eğer genzinizin ve bütün solunum yollarınızın bir anda açılmasına, gözlerinizin yuvalarından çıkmasına, damağınızda kıyamet kopmasına hazırsanız; o zaman kemerleri bağlayın, çıt çıt ağzınızda patlayacak enfes bir ev yapımı hardal tarifi ile karşınızdayım. Hardal, aslında bir tohumdur. Turpgiller familyasının yabanı üyelerinden hardal bitkisi, yüzyıllardır Asya ve Avrupa'da yetişmekte ve mutfaklarda kullanılmaktadır. Hardalın faydaları nedeni ile tarımı da yoğun olarak yapılmaktadır. Türkiye'de üç farklı türde hardal yetişmektedir. Bunlar kara hardal, esmer hardal ve ak hardal olarak adlandırılmaktadır. Üçü arasında yararlar ile ön plana çıkan en önemli tur kara hardaldır. Yetişme alanı Akdeniz havzası olan kara hardal, ülkemiz topraklarından çıkan en faydalı bitkilerden birisidir.



HARDALIN TARİHÇESİ
Hardal, ilk defa 1720'lerde Londra'da yaşayan Clements tarafından hazırlanmış.Bence asrın buluşu hardalı, patates salatasının ve her türlü yeşil salatanın sosunda, sandviçlerde, ızgara etlerin, tavukların yanında, soğuk etlerle, peynirlerle, haşlanmış sebzelerle, tek başına veya dereotu, kimyon, sarımsak, maydanoz, bal, tarhun gibi lezzetlerle bir arada kullanmak nefis oluyor. Ev yapımı hardal ile ilgili dikkat etmemiz gereken bazı detaylar var. Mesela uzun süre bekleyince biraz katılaşabilir, ılık su ilave ederek biraz inceltebilirsiniz. Bu nedenle içine azıcık zeytinyağı ilave edebiliriz ya da hiç limon suyu ve zeytinyağı koymadan ev yapımı hardal hazırlayan birçok kişi gibi siz de sadece suyla karıştırıp aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. İstediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com. tr adresinden bana ulaşabilirsiniz.

LEZİZ BİR HARDAL İÇİN PÜF NOKTALARI
Hardal
yaparken kesinlikle sıcak su kullanılmamalıdır; sıcak su hardalın yapısındaki enzimleri bozup yağını uçuracağından acılık ve keskin koku oluşmamasına neden olur. Hardal tozundaki bu reaksiyonu sona erdirmek için sirke, koruk suyu gibi asidik malzemeler kullanılabilir. Hardal sosları yapımındaki önemli nokta, hangi anda reaksiyona son verilmesi gerektiğinin belirlenmesi deneyim gerektirir. Su ile reaksiyonunu tamamlayan hardal soslarına tatlandırıcı ve koku verici malzemeler (limon, sirke, tuz) ilave edilir.



HARDALIN FAYDALARI
HARDALIN faydaları, içerisinde sakladıklarında gizli! Pek çok tohum bazlı yiyecek maddesi gibi, hardal da vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. Hardalın faydaları arasında mineraller de yer alıyor. Hardal; kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum içermektedir. Hardal tüketmek, bütün bu minerallerden faydalanmanızı sağlar. Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır. Derin bir nefes almak isteyenler için de tavsiyemiz hardal tohumu! Hardalın faydaları, hem tohum hem de sos halindeyken ortaya çıkabilir. Tohum şeklindeki hardal yoğun bir şekilde selenyum içermektedir. Bu madde de astımla mücadele edenlere destek veren etkin bir maddedir.

EV YAPIMI HARDAL

MALZEMELER

50 gr. hardal tozu ya da hardal tohumu
1 çay bardağı ılık su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI: Hardal tozunu cam kaseye alıp içine ılık suyun yarısını ilave edip iyice çırpıyoruz. Uygun kıvamı bulmak için suyun tamamını değil, önce yarısını, sonra kalanını ekliyoruz. Limon suyu ve zeytinyağını da ilave edip tekrar karıştırıyoruz. İstediğimiz kıvama gelene kadar azar azar su ilave ediyoruz ve cam bir kavanozda muhafaza ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA