Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Leb demeden anlaşılan tatlılar

Leblebi, hepimizin severek tükettiği bir kuruyemiş. Leblebi aromasını başka lezzetlerin içinde de alabiliriz düşüncesiyle sizlere bugün sürprizli tarifler hazırladım. Bazı tarihi kaynaklarda yer alan bilgilere göre, nohudun işlenmesiyle elde edilen kuruyemiş türü olan leblebi, ilk kez Şeyh Murat Gazi tarafından 1370'li yıllarda bulunmuş. Nohudun ısıtılıp bekletilmesini keşfeden Şeyh Murat Gazi'nin bulduğu leblebi üretimi, kısa sürede Anadolu'ya yayılmış. 19. yüzyılda Tavşanlı'da yaygınlaşan leblebi üretimi, Cumhuriyet döneminde ise ustalarının sayısının artmasıyla devam etmiş. Leblebi, nohudun günler süren uğraş sonucu terbiyesiyle özel fırınlarda kavrulmasıyla elde ediliyormuş. Hadi bakalım leblebiseverler... Sizler için hazırladığım bu tariflere bir göz atın, bakalım beğenecek misiniz?




LEBLEBİ TOZU İLE KEK


MALZEMELER
3 adet yumurta
2 su bardağı süt
1.5 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilin
2 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
1 su bardağı sarı tuzsuz leblebi
YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri çırpıyoruz, içine sıvı yağ koyuyoruz. Sütü ve toz leblebiyi ekliyoruz. Ardından vanilin ve kabartma tozunu da ilave edip çırpıyoruz. Unu eleyip tekrar karıştırarak kek kalıbına döküyoruz. 180 derecede 35 dakika pişiriyoruz. Hafif sıcakken servis ediyoruz.

LEBLEBİ TOZLU KURABİYE

MALZEMELER
1.5 su bardağı leblebi tozu
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi karıştırarak yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. 170 derecede pişiriyoruz. Üzerleri çatlamaya başlayınca kızarmasını beklenmeden fırından çıkarıyoruz

LEBLEBİLİ EV BAKLAVASI

MALZEMELER
5 su bardağı un
2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1.5 çay bardağı süt
AÇMAK İÇİN:
Buğday nişastası
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
200 gr. ceviz
200 gr. leblebi
200 gr. tuzsuz fıstık
200 gr. fındık
ÜZERI İÇİN:
200 gr. tereyağı
ŞERBETI İÇİN:
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1/2 limon suyu
YAPILIŞI: Öncelikle unumuzu bir kaba alıyoruz. Üzerine kabartma tozunu ve tuzu katıp karıştırıyoruz. Ortasını havuz yapıyoruz. Havuza yumurtayı kırıyoruz, sıvı yağı, sütü ve sirkeyi döküp ortadan başlayarak hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamurumuzu oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlenmeye ayırıyoruz. Bu esnada içine katacağımız fındık, fıstık, ceviz ve leblebiyi robottan geçiriyoruz. Ayrı bir tavada tereyağını kısık ateşte eritiyoruz. Hamurumuz dinlendikten sonra küçük parçalar alıp beze haline getiriyoruz. Nişasta yardımı ile açmaya başlıyoruz. Büyük şekilde ve ince olacak şekilde açıyoruz. Ve açtıktan sonra hamurumuzun üzerine iç harcından döküyoruz. Oklava yardımı ile sarıyoruz ve büzüyoruz. Tepsiye diziyoruz. Şerbetimizi hazırlamak için su, şeker ve limonu bir tencerede karıştırıyoruz ateşe koyuyoruz. Bu işlem bittikten sonra baklavamızı dilimleyip üzerine tereyağını gezdiriyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz. (Fırın mutlaka önceden ısıtılmış olsun.) 30 dakika bu şekilde pişiriyoruz. Fırından çıkarır çıkarmaz ılık şerbetimizi baklavamızın üzerinde gezdiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA