Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

SMA hastası komşusu için beste yaptı

Bağlama üstadı devlet sanatçısı Ümit Yılmaz yeni albümü 'Seyr-i Ahenk'i müzikseverlerin beğenisine sundu. Ortaokul arkadaşı kemençe sanatçısı Derya Türkan ile birlikte yaptıkları 7 şarkıdan oluşan albümün lansman konseri, geçtiğimiz hafta seyirciyle buluşmuştu. O konserde iki usta sanatçıya Hollanda'dan gelen Martin Fondse, Eric Van Der Westen ve Alper Kekeç de eşlik etti. Konserde canlı kayıtları Amsterdam'da yapılan eserlerin hikâyelerini de anlattı Yılmaz... Yine kendisi gibi müzisyen eşi Seda Düzyol'un yazdığı eserle konsere başlayan Yılmaz'ın bu albümle çıtayı yukarı taşıdığını söylemek yanlış olmaz.



Çocukluğunda bağlamayla tanışan, 1981 yılında Arif Sağ'ın tedrisatından geçen, gençliğinden itibaren uzun yıllar Ahmet Kaya ile birlikte çalışan Yılmaz'ın müziğindeki olgunluk, notalarına da yansımış. Konserde, bizim geleneksel enstrümanlarımız bağlama ve kemençenin batı enstrümanları piyano ve kontrbas ile yarattığı uyum tam da albümün adına yakışır nitelikteydi.
En beğendiğim eser ise komşularının SMA hastası kızları Ece için yaptığı çalışma oldu. 'Ece' adındaki eser, icrasından sonra uzun süre alkışlandı. SMA hastası bebekler için yardım toplayan onlarca sanatçı var ancak onların çığlığını notalara döken Yılmaz'ın bu hastalığa dikkat çekmesini gerçekten önemsiyorum. Zaten sanatçı da "Ömrümde yazdığım en duygusal, bir o kadar da umut dolu eser" diye tanımlıyor. Umarım bu tür farkındalıklar sanatın her dalına yansır. Yılmaz'ı bu hassasiyeti sebebiyle tebrik ediyorum.



METROPOLİS'TE LAHİT MEZAR BULUNDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izin ve katkılarıyla devam eden, Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Metropolis Antik Kenti'nin kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ana Tanrıça Kenti olarak bilinen Metropolis, geçtiğimiz yıl pek çok önemli arkeolojik bulguya ev sahipliği yaptı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında 2021 yılının sonunda, M.S. 3. yüzyıla ait bir Girland motifli mermer Ostotek (küçük boyutlu lahit mezar) içine yerleştirilmiş bronz bir kandilin bulunması, 2022 yılı kazı çalışmaları için heyecan verici bir gelişme olarak değerlendirildi.
30 yılı aşkın süredir gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bugüne kadar Helenistik döneme ait tiyatro, Meclis Binası ile Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen iki hamam yapısı, spor alanı kompleksi, genel tuvalet, cadde ve sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan mekânlar bulundu. Ayrıca bu mekanların kazı çalışmaları sırasında seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişi eserler ve birçok maden buluntudan oluşan 11 binin üzerinde tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı. Kazılarda elde edilen eserler; İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat ile Selçuk Efes müzelerinde sergileniyor. Başlangıcından itibaren elde edilen tüm bilgilerin derleneceği bir kitabın hazırlandığı bilgisini de vereyim...



ÇEVRİM İÇİ PRÖMİYER

2019 baharında Türkiye prömiyerini gerçekleştiren, 20. yüzyıl tiyatrosuna damga vurmuş yazar ve düşünür Jean Genet'nin 'Paravanlar' adlı oyunu önceki akşam çevrim içi olarak prömiyer yaptı. K! Kültüral Performing Arts Sahnesi'nde daha önce seyirciyle buluşan oyun, pandemi sebebiyle uzun süre oynanmıyordu. Yağmur Yağmur'un uyarlayıp yönettiği, savaşta geçen maskeli bir baloyu tasvir eden oyun, Jean Genet'nin ölmeden önce yazdığı son oyun olma özelliğini taşıyor.



KANSERLE SAVAŞ YARARINA SERGİ
Mine Sanat Galerisi, 12 Şubat tarihine kadar sanatçı Prof. Dr. Metin Ertem'in iki yılı aşkın bir süredir küresel olarak mücadele verilen Kovid-19 pandemisi üzerine mizahi bir üslupla ortaya koyduğu karikatürleri sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi, Türkiye Kanserle Savaş Vakfı yararına yapılıyor. Ertem, bir hekim olarak, kendi mesleği ile ilgili daha çok gözlem yapabilme imkanı ve alanıyla ilgili esprileri yakalama şansına sahip olduğunu söyledi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA