Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN CAN YANTIR

Diktatör meselesi

Nur topu gibi bir gündem konumuz daha oldu; "Atatürk diktatör müydü?"
Bu konu, artık normal bir 'tespit' olmanın ötesine geçti; bir kesim, Atatürk'e diktatör diyebilmenin ülkedeki fikir özgürlüğünün sembolü olacağını düşünüyor.
Diktatör kelimesinin kamu vicdanında yaralayıcı bir etkisi var.
Söylendiğinde akla; Hitler, Mussolini, Pinochet, Saddam Hüseyin gibi isimler geliyor. Kendi hırsları ve doğruları adına, memleketlerini felaketlere sürüklemiş isimler bunlar.

BİR YANDAN EVET
Atatürk, yönetme şekli olarak totaliterdir; evet. Halk için birçok şeyi, halka rağmen yapmıştır. Çoğu uygulamasında tek başına karar almıştır; bu da doğru.
Ama unutulmaması gereken birşey vardır; Atatürk her şeyden önce bir devrimcidir.
Ve devrimlerde uygulamalar çoğunlukla tepeden inme yapılır.
Evet, totaliter bir yönetim anlayışı vardır ama bunu dönemin şartları içinde değerlendirmek gerekir. Toplum dönüştürülürken yanlış uygulamalar da yapılmıştır.
İstiklal Mahkemeleri'nde masum insanlar mahkum edilmiş, muhalifler elenmiş, toplumda pek de karşılık bulmayan devrimler bile uygulanmaya çalışılmıştır. Şapka devrimi bunlardan biri mesela...
Bana sorsanız, Latin alfabesine geçilmesi olumlu, yazılı Osmanlı kaynaklarıyla bağımızın bir anda kesilmiş olması olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Ortaya, 100 yıl öncesiyle mektuplaşamayacak dünyadaki tek toplum çıkmıştır.
Kağıt üzerinde tekke ve zaviyelerin kapatılması olumlu gibi görünür ama bazılarının yokluğu, kültür ve eğitim hayatında ciddi zayıflıklar yaratmıştır. Bu liste uzayıp gider ama hangi açıdan bakarsanız bakın, geleceğiniz tek bir sonuç vardır; Atatürk dünya tarihindeki en başarılı siyasi figürlerden biridir. Ama her şeyin başı insandır; doğruları ve yanlışları vardır.

BİR YANDAN HAYIR
Birinin çıkıp Atatürk'e diktatör demesinin hiçbir sakıncası yoktur. Bunun için kendisine dava açılıyor olması da son derece saçmadır. Ama aynı şekilde, ülkedeki fikir özgürlüğünün tek bayrağı olarak Atatürk'e diktatör diyebilmeyi kabul etmek de son derece saçmadır. Siz, Atatürk'e diktatör dediğinizde tepki verenleri eleştirir ama sırf kaleme aldıkları kitaplar yüzünden aylardır tutuklu bulunan gazeteciler için ses çıkarmazsanız, asıl sıkıntı oradadır... Atatürk diktatör müydü değil miydi; orasına tarih karar verir.
Ama sizin yaptığınıza düpedüz ikiyüzlülük denir...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA