Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER KARAHAN

Müziğinizi modunuz belirlesin

Ruh halimize her durumda eşlik eden tek şey müziktir… Siz de, benim gibi neşelendiğinizde, hüzünlendiğinizde müziksiz yapamıyorsanız, gelin tavsiyeme kulak verin. Türk Telekom’un dijital müzik platformu Muud’da günün her saati yerli-yabancı binlerce şarkıya ulaşabilir, en son çıkan albümleri dinleyebilirsiniz. Üstelik dahası da var...

Evrensel bir dildir müzik… 'Sen'dir, 'ben'dir, 'o'dur, hayatın, zamanın en net belirleyici satır başıdır… Hangi ırka, dine, coğrafyaya ait olursa olsun insan; aşk, neşe, ümit, üzüntü, isyan vs. aklınıza gelebilecek her duyguyu müzikte bulur, yaşar… İçinde bulunulan ruh haline istisnasız eşlik eden tek şey müziktir… İnsana çeşitli duyguları yaşatır, farklı hisler içindeyken eşlik eder, somut şekilde dokunur müzik… Bu dün de bugün de böyleydi, yarın da öyle olacak…
Tüm dünyada büyük bir endüstri olan müziğin yıllar içerisindeki yolculuğunda insana ulaşma aracı ve müzikten beklentiler değişkenlikler göstermiştir. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağı bizlere birçok kolaylığı sağladığı gibi dijital kuşak ve toplumun tüm bireyleri için müzikteki gelişim ve erişim de bir hayli kolaylaşıp zenginleşti…



İşte bu zenginliğin yaşanmasında büyük payı olan ve benim de uzun zamandır kullandığım Türk Telekom'un dijital müzik platformu Muud'dan sizlere bahsetmek istiyorum. Muud'da günün her saati modunuza göre yerli yabancı en yeni ve popüler şarkıları dinliyor, kişisel müziklerinize kolayca erişebiliyor ve favori şarkılarınız ile kendi listelerinizi oluşturabiliyorsunuz. Üstelik Muud Premium'da dilediğiniz şarkıyı çevrimdışına ekleyerek internetiniz olmadığı zamanlarda da sevdiğiniz parçaları reklamsız, kesintisiz dinleyebiliyorsunuz. Yerli ve yabancı müzik dünyasındaki son gelişmeleri, en son çıkan albümleri, konser bilgilerini, sanatçı özel röportajlarını takip edebiliyorsunuz.
En beğenilenler, en çok dinlenenler listesi gibi müzik endüstrisine ait her şey hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Üstelik Muud Premium'a üyelik ilk ay ücretsiz. Türk Telekom mobil aboneleri internet paketlerinden harcamadan Muud'u özgürce kullanabiliyor. Daha ne olsun dediğinizi duyar gibiyim. Hiç vakit kaybetmeden siz de müzik modunuzu Muud ile belirleyin. Bana soracak olursanız 'Muud'un nedir diye o zaman buyurun:



BU HAFTAKİ MUUD'UM
TUTUŞMUŞ BERABER

Melike Şahin
BELKİ
Dedeblüman
BEYOĞLU
Emir Can İğrek
ELBET
Sagopa Kajmer
KAZILI KUYUM
Yüzyüzeyken Konuşuruz



COVER SAVAŞLARI
70'lerde Barış Manço, Cem Karaca ve Erkin Koray yerel kodlarımızı dünya kodlarıyla birleştirerek müziğimizi taçlandırıp kendilerini efsaneleştirdi. Öyle eserler bıraktılar ki miras olarak tarifi mümkün değil… Köklerini bu topraklardan alarak evrenselleştirdikleri parçaların birçoğunu bilen bir çoğunluk olsa da, günümüz kuşak dinleyicilerinin bazıları eserlerin bugünkü adını 'cover' olarak biliyor. Bunu fark eden birçok sanatçı günü kurtarmak için cover'a sarılsa da işin aslı öyle kolay değil… 60'larda Rock n Roll, 70'lerde funk, 80'lerde disco, 90'larda rock, 2000'lerde R&B HipHop öne çıkan janralardı. 2010'lar biraz 2000'lerin devamı niteliğinde gibiydi. 2020'lerde ise alternatif müzik ve rap öne çıktı. Mesela 40 yıl önce liste başı olmuş bir rock şarkı, bugün raggae yorumu ile dikkat çekebiliyor. Ancak söyleyeyim her cover baş döndürmüyor; furyaya uyma sevdasıyla baş ağrısına dönüşmeyen örnekler müstesna...



MÜZİKTE RÖNESANS YAŞADIK
Bu yıl ülkemiz adına müzikte rönesans yaşadık desem yanlış olmaz sanırım… 7'den 70'e toplumun her kesimini kültür sanatla buluşturmayı amaçlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca Çanakkale'de yapılan Troya Kültür Yolu Festivali'nin ardından Başkent ve Beyoğlu Kültür Yolu Festivalleri Ankara ve İstanbul'da gerçekleşti. Diyarbakır'da Sur Kültür Yolu Festivali, Konya'da Mistik Müzik Festivali düzenlendi. Festivaller 5 şehirde 15 bine yakın sanatçı ve 3 bine yakın etkinliğe ev sahipliği yaptı. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri ülke genelinde büyük heyecan uyandırdı.



TARİHTE BUGÜN
Tarihler 27 Kasım 1973 yılını gösterdiğinde Amerikalı rapçi Carl Terrell Mitchell ya da sahne adıyla Twista dünyaya geldi. 1990 yıllardan günümüze dek sürdürdüğü sanat hayatında Twista sayısız hit parçaya imza attı, dünyanın birçok yerinde konserler verdi. Bugün doğum günü olan Twista'yı sizinle paylaşmamın nedeni ise ilginç bir yönü… Twista; 1992'de 55 saniyede 598 hece söyleyerek dünyanın en hızlı rapçi'si olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.



ÜÇÜNCÜ YENİLER
Son zamanların öne çıkan en belirgin müzik türü alternatif Türk müziği… Üçüncü Yeniler ismiyle başlattıkları bir akımda hızla ilerliyorlar. Birçoğu bu sınıflandırmadan hoşnut değil. İlginç ve garip sanatçı ve grup isimleriyle müzik piyasasında yer alıyorlar. "İstediğimiz tek şey müzik yapmak" diyorlar. İkinci yeniye karşı oluşturulmuş bir düzen göremesem de yaşadığım kültüre ait izler bulabildiğimde ben de bu çekimin etkisi altına giriyorum. Dolu Kadehi Ters Tut, Evdeki Saat, Yüzyüzeyken Konuşuruz, İkiye On Kala, Büyük Ev Ablukada, KÖFN, Madrigal, Son Feci Bisiklet, Perdenin Ardındakiler, Melike Şahin son dönemde ilgiyle takip ettiklerimden.



KAÇIRMAYIN!
Aralık ayında İstanbul'daki müzik etkinlikleri arasından birkaçına gitmek için sabırsızlanıyorum. Siz de not alarak bu konserleri kaçırmayın.
■ 3 Aralık Nazan Öncel -IF BEŞİKTAŞ
■ 10 Aralık Melike Şahin -BOSTANCI GÖSTERİ MERKEZİ
■ 13 Aralık Özgün Müzikte Bir Portre: Ahmet Kaya -AKM
■ 15 Aralık Evgeny Grinko- BOSTANCI GÖSTERİ MERKEZİ

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA