Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. MEHMET ÖZ

Prostatı yenmek için az yağ yiyin!

Siz doktorlarından not: Bazen hastalara 'yumruk atmamız' gerekir... Bunu, çabucak değişim içine girmelerinin çok önemli olduğunu düşündüğümüz anlarda yaparız. Onları ya iki takıma ayırırız ya da değişmelerini sağlamak için (ne kadar dramatik olduğu önemli değil) başka bir yol düşünürüz. Dr. Mike; 'Hulk Hogan'dan (şu ünlü sarışın Amerikan güreşçi) daha fazla yumruk atma fırsatını yakaladığı için bu yazıyı o yazdı...

***
Bir süre önce, çok başarılı bir şirketi yoktan var eden ve üç yıl önce bu şirketi satan, 60'ına yakın yaşlarda bir adam beni aradı ve birlikte öğle yemeği yemek istediğini söyledi. (Onu 'John' diye adlandıracağım...) Cleveland Clinic'teki 'sağlıklı yaşam' programıma katkıda bulunma konusunda konuşmak istediği söyledi. Ama buluşur buluşmaz, aklında başka bir şey olduğunu anladım. John'un 'gizli kalacak' bazı tavsiyelere ihtiyacı vardı... PSA sonucunun 9 olduğunu öğrenmişti.

KANSERE İŞARET EDER
Bu da prostat kanseri ya da başka bir prostat sorunu olduğunun göstergesi olabilirdi. Ama asıl üstünde durduğu konu aşk hayatıydı. Çünkü bazı prostat tedavileri, cinsel potansiyeli etkileyebiliyordu... Birkaç soru sorduktan ve iyi bir ürolog tavsiye ettikten sonra, her şeyin doktorların elinde olmadığını açıkladım. Çünkü erkeklerin, prostat kanseri üzerinde; düşündüklerinden daha fazla kontrolü vardır. Ona Dr. Peter Carroll ve Dean Ornish'in son çalışmasından bahsettim... Bu çalışma, kalp hastalıklarını geri saran yaşam tarzı değişikliklerinin, prostat kanserine yol açan genleri 'düzelttiğini' de gösteriyordu... John'a sağlıklı yiyecek seçimleri, düzenli fiziksel aktivite ve stres kontrolünün 'sağlıklı yaşam' programının önemli bir parçası olduğunu anlattım. Bana; üroloğu PSA değerlerini aşağı çekmeye çalışırken bu programı uygulayacağını söyledi.

BİFTEK YEMEK İSTEDİ!
Sonra büyük bir midesi olan John, biftek ve kızarmış patates ısmarladı. Ona bu yiyeceklerin limiti aştığını söyledim. John, siparişini ızgara somon ve salata olarak değiştirdi. 'İyi seçimler' dedim... Bu sırada, bir parça beyaz ekmeğin üzerine tereyağı sürdü. Ekmeği elinden kaptım ve yere attım. Sonra kalkıp ayağımla ezdim! John ve garsonlar şaşkına döndü. (Tabii bazı müşteriler de...) Ama Hulk Hogan da kibar değildir ve yumruklarını savurur! Sonra John'a, kritik bir noktada olduğunu söyledim. İşini büyütürken kullandığı disiplinle sağlıklı olmayı tercih edebilirdi... Ya da tam tersini!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA