Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Dövmeden bile telif istedi

Yakında Türkiye'de de gösterime girecek olan 'Hangover 2' filminde 'Stu' karakterinin yüzündeki Mike Tyson dövmesi olay yarattı.
Tyson'ın yüzündeki dövmenin yaratıcısı S. Victor Whitmill, söz konusu filmin fragmanını izlediğinde aynı dövmenin 'Stu'nun yüzünde de kullanıldığını fark edip yapımcılara telif hakkı davası açtı. Dövmenin haklarının kendine ait olduğunu ilan etti.
Düşünebiliyor musunuz; yüzünüze yapılan dövmede bile hak sahibi değilsiniz. Dövmeyi yapan kişiye ait telif hakkı.
Bu dava yüzünden filmin vizyona girmesinin bile tehlikede olduğu yazıldı. Neyse ki, bu muhteşem komedi (ilk film harikaydı) vizyona girebilecek. Dava yapımcıların lehine sonuçlandı.
Öte yandan film gösterime girse bile Whitmill'in telif ücreti için bir üst mahkemeye başvuracağı açıklandı.
Gelelim bu haberi paylaşma nedenime...

YAZILI BASIN UYUMA!
Hatırlarsınız, internetteki 'kopyalayapıştır' rezaleti hakkında yazdığım yazılarda; gazetelerin özel haberlerinin internet siteleri tarafından kullanılmasının bir bedelinin olması gerektiğini belirtmiştim.
Dövmenin bile telifinin istendiği şu günlerde özel haberler için dava açmak mümkün... İnternet, yazılı basını yutmadan önce birileri bu işe el atmalı.
Daha da ileri gideyim. Yazılı basına en büyük tiraj darbesini vurduğuna inandığım televizyonda okunan köşe yazıları için bile telif hakkı istenmeli. (Yüz binlerce insan, Hıncal Uluç, Yılmaz Özdil ve diğer başarılı yazarlar için gazete alıyor.) İLESAM 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun genişletileceğini ve 'kopyala-yapıştır' yöntemiyle yapılan ihlaller için yeni müeyyideler uygulayacağını açıklamıştı.
Yazılı basın yöneticileri uyumasın! İnternet ve sosyal medyadaki çılgın gelişmeye rağmen yazılı basının ayakta kalabilmesinin telif haklarındaki mücadeleden geçeceğine inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA