Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Dersim'e özür, Madımak'a zaman aşımı mı?

Aslında bu başlığı atıyor olmak bile güzel. Kim derdi ki, bir gün gelecek, bir iktidar partisi Dersim katliamı için özür dileyecek!
Radikal Kemalistlerin ve solcuların yaşadığı en büyük çelişkilerden biri de bu aslında: Muhafazakar bir partinin; sol ya da sosyal demokrat partilerin yapamadıklarını yapması...
12 Eylül'den, faili meçhul cinayetlerden, 1990'lı yıllarda Güneydoğu'daki kirli savaştan vs. hesap sorması ya da en azından sorulmaya çalışılması için yasal süreci başlatması...

AKP İÇİN TARİHİ FIRSAT
Bunlar çok önemli demokratik adımlar. Tek başına askeri vesayetin bitmesi bile Türkiye'nin Berlin Duvarı'nın yıkılması anlamına geliyor.
Tabii eksikler de var. Bazılarının neyle suçlandığını bile bilmeden yıllarca tutuklu yargılanmaları, basın özgürlüğünde yaşanan sorunlar, cezaevindeki gazeteci enflasyonu vs...
Tabii ki davalar bitmeden konuşmak da zor. Ama AK Parti'nin hakkını teslim etmek gerekiyor.
Demokrasi adına devrim niteliğinde hamleler atılıyor.
Tabii "Bunların hepsi dümen, asıl amaç kendi rejimlerini getirmek" diyen bir cephe de var. Aslında AK Parti'nin bu cephenin de ezberini bozma fırsatı var.
Bugün hakim, Madımak için 'zaman aşımı' derse, 18 yıldır devam eden dava kapanacak. Tabii ki kararı yargı verecek, lakin Dersim polemiğinde olduğu gibi; AK Parti yine ezber bozabilir, yine demokrasi dersi verebilir.
Aranan altı sanık evlenip çocuk sahibi olmasına rağmen hâlâ bulunamadı.
Madımak katliamı için 'insanlık suçunda zaman aşımı olmaz' diyenler de var...
Evet, 35 kişinin yanarak ölmesi bir insanlık suçudur.
Eğer bu dava zaman aşımına uğramazsa, o bir türlü bulunamayan altı kişi hakim karşısına çıkarılırsa, işte o zaman demokrasi kazanır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA