Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Altın Koza'da şike var mı?

"Film festivalinde de şike olur mu?" dediğinizi duyar gibiyim. Tape ve görüntü kayıtları yok elimde ama 'duygusal şike' diye de bir şey var! Kanıtlayamayacağınız ama sinema sektörünün içinde olanların gayet net sezdikleri bir durumdur bu. Hayatın her alanında olduğu gibi, festivallerde de birileri birilerini kayırır. Bu bazen içgüdüsel, insani kıskançlıklar yüzünden bile olabilir. Elimde kanıtım yok ama sorularım ve şüphelerim var!

CEYLAN'IN KULİSİ
Altın Koza Film Festivali, Nuri Bilge Ceylan'ın etkisi altında değil mi? Ceylan, Altın Portakal'da 'Üç Maymun' yok sayılınca Altın Koza'yı daha çok sahiplenmedi mi? 'Bir Zamanlar Anadolu'da' filminin galasını Altın Portakal yerine Altın Koza'da yapmadı mı?
Ceylan'ın Zeki Demirkubuz'la arası fikir hırsızlığı gibi çok ciddi bir suçlamayla bozuk mu, değil mi? Ceylan, Demirkubuz'un Altın Koza'da ödül almaması için kulis gücünü kullanır mı, kullanmaz mı?
Ceylan'ın yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan jüri üyesi olduğu Altın Koza'da yönetmenine 'fikir hırsızı' suçlaması yapılmasına neden olan Demirkubuz'un 'Yeraltı' filmine oy verir mi vermez mi? Ya da diğer jüri üyelerinin de oy vermemesi için kulis yapar mı?
Ferzan Özpetek, çok iyi dost olduğu Ceylan'ın kulisinin etkisi altında kalır mı kalmaz mı?
Sadece Demirkubuz değil Yeşim Ustaoğlu da isyanlarda... Her iki yönetmen de sadece egoları şişkin olduğu için mi jüriye kızgınlar? Demirkubuz ve Ustaoğlu, Ceylan'ın rakipleri değiller mi?
Medyatava için Altın Koza'yı takip eden sinema yazarları arasında yapılan oylamada, 'Yeraltı' ve 'Araf' öne çıkamadı mı? Sinemaseverler de 'Yeraltı' ve 'Araf'ı, 'Babamın Sesi'ne tercih etmediler mi?
Özpetek'in jüri başkanı, Ceylan'ın da jüri üyesi olduğu 42. Altın Portakal Film Festivali'nde Kutluğ Ataman'ın 'İki Genç Kız' ve Reha Erdem'in 'Korkuyorum Anne' gibi iki başarılı filminin yerine hangi yapım en iyi film seçildi? 'Türev'! Film gişede sıfır çekmedi mi? İzleyenler "Bu filme nasıl ödül verirler?" deyip Altın Portakal'a isyan etmedi mi?

NEDEN 'TÜREV'?
Son soru: Özpetek ve Ceylan'ın birinci seçtiği 'Türev'in yönetmeni şimdi ne yapıyor? İkinci bir film çekti mi? Peki, Özpetek ve Ceylan, 'Türev' gibi vasat bir filme nasıl ödül verebilir?
Buna da yanıt vereyim:Tıpkı Ustaoğlu ve Demirkubuz gibi Ataman ve Erdem de, Özpetek ile Ceylan'ın rakipleriydi.
Bu dünya ayak kaydırma dünyası... Siyasetçisinden sokaktaki esnafına kadar herkes, herkesin ayağını kaydırabilir. Yeter ki, birilerinin eline fırsat geçsin! Tüm bu yazdıklarımın hepsi birer iddia ama sinemanın ortak aklı Demirkubuz ve Ustaoğlu'nun haklarının yendiğini söylüyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA