Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Gıda mühendisi yok, kanser çok

Türkiye'de 500 bin civarında; gıda üretim, satış ve toplu tüketimin yapıldığı gıda işletmesi var. Bu işletmeleri denetleyen gıda denetçisi sayısı ise sadece 4 bin 732.
Bu rakam çok düşük.
Daha da kötüsü, bu gıda denetçilerinin sadece 915'i gıda mühendisi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; dört yıl gıda mühendisliği eğitimi alanların yerine niye başkalarını çalıştırıyor?
Evet, burası Türkiye; adamını bulursan istediğin işi yaparsın!
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamet Boyu'nun verdiği bilgiler ise daha vahim: 5996 sayılı yasa gereği; 30 beygir motor gücü altındaki işletmelerde hiçbir denetleyici fonksiyon, zorunlu kılınmıyor.
Yani her gün alışveriş yaptığımız pastane, tatlıcı ve lokanta gibi küçük işletmeler, her türlü denetimden yoksun.

KANTİNLERİN DURUMU
Okul kantinleri ise Allah'a emanet!
Yapılan son araştırmada; kantinlerin yüzde 73'ünün gıda güvenliği ve hijyenden yoksun olduğu gözlenmiş.
Durun, daha bitmedi! Bazı uyanıklar, danışmanlık unvanı adı altında açtıkları ofislerde; gıda hizmeti veren işyeri sahipleri ile anlaşarak, onlara göstermelik gıda mühendisi tedarik ediyormuş.
300 ile 500 TL'ye gıda mühendislerinin diplomaları kiralanıyormuş.
Peki, Türkiye'de gıda kaynaklı hastalıklara harcanan para ne kadar biliyor musunuz? 7.1 milyon TL.
Boyu; bu rakamın yüzde 10'u ile yapılacak gıda mühendisi atamaları ile sorunun çözüleceğini söylüyor.
Dünyada kanser oranı düşerken, Türkiye'de son beş yılda kanser vakaları korkunç arttı. Kanserden sadece sigara mı sorumlu? Hayır. Mide, yemek borusu, bağırsak kanserleri hep gıda kaynaklı.
Durum bu kadar vahimken kimse sağlıklı gıda tükettiğini söyleyemez herhalde.

14 NİSAN'DA BEYOĞLU'NDA
Medyanın; tiraj ve reyting getiren 'gıda terörü' haberlerini ballandıra ballandıra yayınlarken, gıda terörünü kökünden çözecek gıda mühendislerinin sesine kulak vermemesi trajikomik bir durum.
Fatih Terim'in geçirdiği sinir krizleri, Hülya Avşar'ın kızının maceralarının yanında bir gün de olsa gıda mühendislerinin sesine kulak versek ya!
Gıda mühendisleri; 14 Nisan'da, Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi'nin önünde toplanacak. Yapılan araştırmalara göre 2030'lu yıllarda her üç kişiden biri kanserden ölecek. Kanserli gıdaları yememek için gıda mühendislerini dinleyelim, sorunlarını çözelim!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA