Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Oscar'da algı hatası

'Kelebeğin Rüyası' iyi filmdi, kurgusunda yapılan son değişikliklerle Oscar'da şansı artmıştı ama 'Yabancı Dilde En İyi Film' adayları arasında ilk dokuza kalamadı.
Bu haber basında ve kamuoyunda hayal kırıklığı olarak karşılandı. Bu hayal kırıklığında, 'Kelebeğin Rüyası' için yapılan tanıtım çalışmalarının beklentiyi yükseltmesinin de etkisi var. Tanıtım için tam 1 milyon dolar harcandığı söyleniyor.
İlk dokuza kalamamak 'Kelebeğin Rüyası' için başarısızlık olarak algılanmamalı. 'Yabancı Dilde En İyi Film', Oscar'ın en zor kategorisi.
Bu kategoride ilk dokuza kalmak Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale kalmak gibi bir şey. Farklı ülkeler; o yıl çekilen 'en iyi filmlerini' aday gösteriyor. Yani 'Kelebeğin Rüyası'nın işi çok zordu.

HANGİ FİLMLER GİTMELİ?
Asıl tartışılması gereken, her yıl Oscar'a gidecek filmi seçen Kültür Bakanlığı Sanatsal Etkinlikler Komisyonu'nun tercihleri.
5 Eylül 2013 tarihli yazımda bu komisyondaki jüri üyelerine sorduğum soruları hatırlatmakta fayda var. Mesela 'Tepenin Ardı', Asya'nın Oscar'ları kabul edilen Asia Pacific Screen Awards ve Berlin başta olmak üzere çok önemli festivallerde tam 11 ödül aldı.
'Kelebeğin Rüyası'nın uluslararası arenada var mı bir ödülü? Hangi kriterlere göre 'Kelebeğin Rüyası'nı, 'Tepenin Ardı'na tercih ettiniz?"
Daha önce de oldu bu; daha kaliteli yapımlar varken 'Güneşi Gördüm', Oscar aday adayı seçildi.
'Neden bu filmler seçiliyor?' diye eleştirince de, "Oscar'da popüler yapımlar ödül alıyor" deniliyor. Oscar'ı en iyi olan kazanır. 'Akademi üyeleri sanatsal yapımlara şans tanımaz' bakış açısının değişmesi lazım.
Bu algıyı değiştirecek örnekler de var. Aynı komisyon festivallerde kalitesini kanıtlamış Nuri Bilge Ceylan'ın 'Üç Maymun'unu Oscar'a göndermişti ve film ilk dokuza kalmıştı. Daha önce 'En İyi Yabancı Film Oscar'ını kazanan 'Vals im Bashir', 'Departures' gibi birçok sanatsal film var.
Kültür Bakanlığı Sanatsal Etkinlikler Komisyonu ve jüri üyeleri, Oscar'a dair algılarını değiştirmeli. Filmlerin popülaritesinden çok; festivallerde aldıkları ödüllere ve kalitesine bakılmalı.
Bu yıl ilk dokuza giren yapımlar arasında Filistinli Hani Ebu Esad'ın festivallerde büyük beğeni toplayan 'Ömer'i ve Danis Tanovic'in yönettiği, Berlin Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü kazanan Bosna-Hersek yapımı 'Bir Hurdacının Hayatı'; popüler, pahalı, gösterişli yapımlar değil.
Eminim 'Bir Hurdacının Hayatı'nın ABD'deki Oscar tanıtımı için 50 bin dolar bile harcanmamıştır! Göreceksiniz, bu film ilk beşe de kalacak!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA