Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yeni 'Oldboy' Sinemalarda

Chan- Wook Park'ın yönettiği 'Oldboy-
İhtiyar Delikanlı' için eşsiz, efsane, başyapıt vs. ne yazsak boş. Çünkü bu tabirler, çoğu zaman boş yere kullanıldığı için etkisini kaybediyor.
Ünlü sinema sitesi IMDB'nin tüm zamanların en iyi filmleri listesi 'Top 250'de 'Oldboy' 76'ncı sırada yer alıyor. Aslında bu filmin daha da yukarıda olması gerekiyor ama rahatsız edici senaryosu çoğu insanı bu filme övgüler düzmekten alıkoyuyor.
Evet, 'Oldboy' rahatsız edici, çok acayip bir senaryoya sahip ama sinema sanatı açısından baktığınızda bence son 10 yılda çekilmiş en başarılı film. 'Oldboy'da; kahramanımız 'Dae-su'nun restoranda ahtapotu canlı canlı yemesi, bir çekiçle yedi-sekiz dakika boyunca 20 küsur adamı döverken kameranın tek plan çekim yapması ve çocukluğa dönüşün meşhur flashback'i... Filmde sinema tarihine geçmiş birçok efsane sahne vardı.

SPIKE LEE ÇEKTİ
Ve şimdi bu efsane film, remake'i (yeniden çevrimi) ile karşımızda.
Siyah Amerika'nın sözcüsü usta yönetmen Spike Lee, 'Oldboy'u yeniden çekerek bence kariyerinin en riskli işine imza attı. Filmin fanatiklerini memnun etmesi çok zor. Yeni filmin başrol oyuncusu Josh Brolin'in de işi zor. Orijinal filmde Min-sik Choi müthiş bir performans sergilemişti.
Ama 'Oldboy'un şöyle bir özelliği var:
Defalarca izlenen ve her izlendiğinde yeni bir şeyler keşfedilen bir film. Lee de filme farklı bir yorum katınca izlemek farz oluyor.
Orijinal filmde, insanlar tarafından bir odaya hapsedilen 'Dae-su Oh'un 15 yıl sonra salıverilmesiyle başlayan etkileyici bir intikam öyküsü anlatılıyordu. Yeni filmde odada bekleme süresi 20 yıla çıkmış. Olay örgüsünde eskiye göre farklar var. Canlı ahtapot yeme, dil kesme gibi bazı rahatsız edici sahneler çıkarılmış.
Yeni 'Oldboy'a, orijinal filme esin kaynağı olan manga'dan daha önce kullanılmamış bölümler eklenmiş.
Ve en önemlisi final farklı. Eski sevgiliye ihanet etmek gibi olacak ama finali ve Lee'nin öyküye getirdiği farklı yorum için yeni 'Oldboy' da izlenir.
Hatta şöyle bir tavsiyede de bulunabiliriz: 'Oldboy'u hiç izlememişler için bu film, haftanın en iyi aksiyon-macerası.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA