Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Ay Yapım'daki köstebek

Peki, kim bu köstebek?
Onu da Kerem Çatay'dan öğrenelim: "Setten özel fotoğraflar yayınlanınca başta 'Aferin muhabire; pusuya yatmış, çekmiş' dedim. Bunu bir gazetecilik başarısı olarak gördüm. Ancak haberlerin ardı arkası kesilmedi. Sonra fotoğrafların çekildiği anların genel kamera görüntülerine baktık. Ve set için dışarıdan kiralanan bir kamera asistanının görüntüleri çektiğini fark ettik. Çok profesyonel çalışmış, farklı açılardan görüntü almış ve muhabirlere vermiş. Ya da muhabirler kameramanla önceden anlaşmış. İşte bu gazetecilik değil, ajanlık. Ben birini ayarlayıp, gazetelerin yazı işleri toplantılarına sızıp kayıt yapsam ne hissedersiniz?"
Gazetecilik mi, ajanlık mı; bu uzun bir etik tartışma konusu aslında. Bu tarz haberlerin dünyanın her yerinde yapıldığını, bizde de uzunca bir süredir, setlere gazeteciler sokulmadığı için artık bazı muhabirlerin içerden görüntü ve haber almaya çalıştıklarını Çatay'a söyledim.
Çünkü eskiden gazeteciler setlere çok rahat girip çıkardı.
Çatay da "Vakti zamanında bir gazeteden arkadaşlar bizim bir dizinin setine gelip sadece set işleyişinin nasıl olduğuna dair bir haber yapmak istediler, kabul ettik.
Sonra bir oyuncumuzun cep telefonundan attığı mesajları çekip haber yaptılar. Şimdi bu olaydan sonra nasıl güvenebilirim muhabirlere? Oyuncuların üstlerini değiştirdiği, dinlendiği karavanlarla çekim yerinin arası 10 adımlık mesafe. Muhabirler gelse; karavanının içini de çekerler, oyuncuyu soyunurken de görüntülerler.
Zaten oyuncular da muhabirleri istemiyorlar."

GÜVEN DUYGUSU...
Çatay da haklı… Eskiden muhabirler dizi setlerinden çıkmazdı ama arada bir centilmenlik anlaşması vardı.
Oyuncuyu zor durumda bırakacak fotoğraflar çekilmezdi.
Evet, güven duygusunun kırıldığı bir gerçek. Ancak yine de bir orta yol bulunmalı, muhabirler bazı çekimlerde sete davet edilmeli. Eğer set yasakları devam ederse, daha çok köstebek çıkar. Gazetecinin iş yapması engellenirse, gazeteci olmayan bazı kişiler özel hayatları deşifre eden görüntüler çekerler.
O zaman sosyal medyada habercilik etiğinden uzak fotoğraflar dolaşır. Bu, bütün yapımcılar için geçerli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA