Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Futbol ve küfür

Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde Emre Belözoğlu, 'F..k off!' demiş... Gökhan Töre de genelde 'Kahretsin!' anlamında kullanılan aynı küfrü ettiği için ceza almıştı. Derbide Mustafa Pektemek ve Volkan Demirel de küfür etmiş. Keşke olmasa ama öfkelerine yeniliyorlar işte.
Aslında küfür, günlük hayatın ve konuşma dilinin bir öğesi, genellikle de öfkenin dışa vurulma şekli. Çoğu zaman 'kahretsin' anlamında ya da cümle arasında küfür edildiği oluyor.
Ayrıca Türkler, küfür konusunda yaratıcıdır. Küfür antolojimiz, mizahın ve hayalgücünün sınırlarını zorlayan örneklerle doludur. Ülkemizde bir araştırma yapılsa, nüfusun çoğunluğunun az ya da çok küfür ettiği ortaya çıkar.
Elbette küfür edilmesini savunmuyorum, keşke olmasa ama bu çok yaygın bir şey. Benim itirazım; her derbiden sonra 'Aa şu futbolcu küfür etmiş, futbolculuk kariyeri bitmeli' diye ahlak bekçiliği yapanlara...

GENÇLER HATA YAPAR
Her derbiden sonra genç futbolcuları öfkelerini dizginleyemedikleri için TV'de, internet sitelerinde ve sosyal medyada linç ediyoruz. Biraz da empati kuralım.
Yahu futbolcuların çoğu 20'li yaşlarında gençler, elbette hata yapacaklar. En deli çağlarında, en deli atmosferde, en büyük baskı altında iş yapıyorlar. 90 dakika boyunca 10 kilometreden fazla koşuyorlar. Tribünlerden sürekli küfür yiyorlar ve adrenalinin zirve yaptığı bir ortamda top oynuyorlar. Futbol, modern çağın arenası; aradaki tek fark, yenilenin kellesinin kesilmemesi.
Böyle bir ortamda, bu genç çocuklar birbirlerine küfür ettikleri ve sinirli hareketlerde bulundukları için her hafta sonu yerin dibine sokuluyor. Sırf yerin dibine sokanlar kendilerini iyi hissetsin diye bu tip haberler yapılıyor.

FUTBOLUN PARÇASI
Sabahtan akşama kadar küfür et, sonra da maçta küfür eden futbolculara kız. Hatta onlara kızarken de küfür et! Yok, böyle bir ikiyüzlülük.
Birçok yabancı ligi ekranlardan izliyoruz, hepsinde küfür var ama haber olmuyorlar. Çünkü onlar küfrün, maalesef futbolun bir parçası olduğunu biliyor.Hatta liglerin marka değerini korumak adına, sahada edilen küfürler görmezden geliniyor.
Bizde ise adeta saniyenin 10'da 1'inde yaşanan, ağır çekimde bile zor fark edilen küfürler ve kötü hareketler adeta cımbızla seçilip itinayla servis ediliyor.
Sırf medya siteleri daha çok tık alsın, hakemleri ve futbolcuları aşağılayarak keselerini dolduran yorumcular daha zengin olsun diye genç futbolcular linç ediliyor.
Küfürle, yasaklar koyarak ya da ahlak bekçiliği yaparak baş edemezsiniz. Küfrü deşifre etmek, daha çok küfür edilmesine neden olur.
Küfrü azaltmanın tek yolu, görmezden gelmektir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA