Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Rusya golü yedi, TRT uyudu

Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinciliği, '1944' adlı şarkısıyla Ukrayna'yı temsil eden Kırımlı Tatar sanatçı Jamala (Cemile) kazandı.
Cemile, şarkısını İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet Rusya Devlet Başkanı Stalin tarafından sürülen kişilerden biri olan büyük babaannesinin anlattığı anılardan esinlenerek yazmış. Stalin'in emriyle, 238 bin Tatar; büyük kısmı Özbekistan'a olmak üzere Kırım'dan sürgün edilmişti.
109 bin Tatar, açlık ve hastalık nedeniyle ölmüştü. 1980'li yıllara kadar Tatarların yurtlarına dönmesine izin verilmedi.
Cemile 'Yabancılar evlerinize girdiler/Hepinizi öldürdüler/ Sonra da biz suçsuzuz dediler/Aklınız nerede?/ İnsanlık ağlıyor/Kendinizi Tanrı zannediyorsunuz ama/Unutmayın herkes bir gün ölür' diye şarkısını söylerken; Ruslar çıldırdı. Çünkü bu şarkı aslında 2014'te Rusya'nın Ukrayna kontrolündeki Kırım'ı işgal etmesini de eleştiriyordu.

ABD'DE BİLE YAYINLANDI
Ruslar, aylar öncesinden Eurovision'a siyasetin karıştırıldığını söyleyip şikayette bulunmuştu ama ne yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU), ne de yarışmaya katılan ülkeler; Rusları dinlemedi. Şarkı güzeldi, hem de Ruslara hadlerini bildiriyordu.
Ruslar sosyal medyada Eurovision'u protesto edip Cemile'ye hakaretler yağdırdılar ama kaçınılmaz sonu engelleyemediler, şarkı birinci oldu.
Yarışma Çin dahil 50 ülkede canlı izlendi. ABD bile ilk kez Eurovision'ı yayınlandı.
Neden ABD'de yayınladı?
Çünkü Cemile'nin şarkısında Rusya'ya gol atılıyordu. Ama asıl golü yarışmayı yayınlamayan TRT yedi!
Eski TRT Müdürü İbrahim Şahin, daimi ülkelerin Eurovision şarkı yarışmasına direkt katılmasının haksızlık olduğunu gerekçe göstererek yarışmaya katılmama kararı almıştı. Biz bu yarışmada birincilikler, ikincilikler alırken de bu daimi üyeler yarışmaya direk katılmıyor muydu? Eurovision'a neden katılmadığımızı hâlâ anlamış değilim, anlayan olduğunu da sanmıyorum.
Hadi Türkiye katılmıyor bari yarışmayı ekrana getirin, onu da yapmıyorlar. TRT'de yönetim değişeli çok oldu!
Yeni TRT yöneticilerinin Ukrayna'yı temsil eden '1944' adlı şarkıdan haberleri yok muydu? Rusya'nın Eurovision'da yediği golü neden Türkler ekran başında izleyemedi?
Uçak krizinden sonra Rusya ile yaşadıklarımız ortada, hâlâ soğuk savaş devam ediyor. Bizi terörist ülke ilan ettiler, mallarımızı boykot ettiler, Türk işadamlarını kovdular, doğal gazı kesmekle tehdit ettiler, turist yollamıyorlar...
Rus hacker'lar bize her gün saldırırken, sosyal medyada Türkler aşağılanırken, güdümlü muhabirler yurt dışındaki basın toplantılarında Türk siyasetçileri bozmak için organize olmuşken;
TRT, Eurovison'da Rusya'nın yediği golü ekrana getiremedi.
Cemile'nin şarkısının Türkçe nakaratı bile vardı:
'Yaşlığıma toyalmadım, Men bu yerde yaşalmadım'.
Rusya'ya Eurovision'da gol atılacağı aylar öncesinden belliyken TRT, bu yarışmayı yayınlamayarak golü kendi kalesine attı aslında.
Günümüzde artık savaşlar; popüler kültür, medya ve sosyal medya üzerinden algı yönetimleriyle yapılıyor.
TRT yöneticileri bunu bilmiyor mu?
TRT'nin danışmanları yok mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA