Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Orhan Pamuk neden susuyor?

Ercan Köksal, sosyal medya hesabında 'Orhan Pamuk bile 30 yıl evvel 'Kara Kitap'ta FETÖ'cülerin darbe yapacağını haber vermiş. Meğer memleketin her bir yanı Nostradamus kaynıyormuş!' diye yazmıştı. Kitapta geçen ifade aynen şöyle: 'Askeri darbe yapacaklar. Ordu içinde küçük bir örgüt... Dinci bir örgüt, bir yeni tarikat. Mehdi'ye inanıyorlar, vaktin geldiğine inanıyorlar. Hem de senin yazılarından yola çıkarak...'
30 yıl önceden bu kehanette bulunmak gerçekten enteresan ama asıl ilginç olan; Orhan Pamuk'un 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili bir açıklama yapmaması. Pamuk da bekle gör taktiği uygulayıp sadece sanat dünyasının yıldızlarının 'Darbeye karşı demokrasimizin yanındayız' diye, etliye sütlüye dokunmayan bildirisinin altına imza attı.

FİŞEKÇİ'NİN YANITI
Türkiye'deki her siyasal krizde başta yurt dışı olmak üzere basına uzun uzun konuşan, röportajlar veren Pamuk'un darbeye karşı sessiz kalması enteresan. Pamuk'un eski sevgilisi Karolin Fişekçi de Hürriyet'ten Hakan Gence'ye verdiği röportajda, ünlü yazarın darbeye karşı neden sessiz kaldığını sormuş:
"Korkak bir erkek' dediniz. Neye dayanarak böyle bir şey söylüyorsunuz?"
Fişekçi: "Son iki haftayı düşünün. Önce birkaç gün şok yaşadık, ne diyeceğimizi bilemedik. Ama sonra gördük ki, insanlar darbeye direnmiş. Bir efsane yazmış. O insanlara saygı duymak, anmak ve konuşmak gerekir. Sen dünyaca tanınmış bir insansın; iki çift laf et. Orada onu dinleyecek bir sürü yabancı var. Sessiz kalması yine korkaklığını gösteriyor... Kitap çıkaracağı zaman ya da müze açacağı zaman konuşmayı biliyor, memleket meselelerini konu ediniyor; işine gelmeyince, çıkarı olmayınca susuyor."
Gündem yaratacak bir açıklama, değil mi? Fakat bu soru ve yanıtı, Hürriyet'te çıkan röportajda yer almadı. Fişekçi, röportajdan çıkarılan bu soruyu sosyal medya hesabında paylaştı. Başlığa, manşete çıkarılacak böyle bir açıklama neden yer almadı acaba?

BÜYÜK KAZIK ATTI!
Fişekçi, 'Sanırım Hürriyet'te yer dar diye bunlar çıkamadı. Editörün takdiri ya da birkaç haftaya bir Orhan Pamuk röportajı çıkacak, kırmak istemediler' diye yazmış.
Yine klasik küçük hesapçı Pamuk duruşuyla karşı karşıyayız galiba. Fişekçi, eski sevgilisine güzel çakmış! Pamuk, kitabı çıkacağı ya da müze açacağı zaman memleket meselelerinden bahsetmiyor mu zaten! Türkiye; en hayati meselelerinde, yurt dışına derdini anlatacağı zaman ilk kazığı, her zaman aydınından ve sanatçısından yemiştir.
FETÖ lobisinin yoğun manipülasyon ve dezenformasyonu yabancı basını etkisi altına almışken, Türkiye neredeyse darbeye geçit vermedi diye suçlanacak pozisyona itilirken, Pamuk'un sessiz kalması üzücü. Yapacağı açıklama dünyada ses getirecek, saygın çevreler tarafından dikkate alınacak. Pamuk gibi Nobel ödülü almış bir yazarın darbe hakkında konuşmaması, bu ülkeye atılmış büyük bir kazıktır. Pamuk bundan sonra hiç konuşmasa da olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA