Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Askeri bölgelerin tamamı yeşil kalmalı

15 Temmuz darbe girişiminden sonra İstanbul ve Ankara'nın merkezindeki askeri kışlaların şehir dışına taşınması fikri ortaya atılmıştı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da askeri bölgelerin yeşil alan kalacağı müjdesini vermişti. Eğer askeri bölgeler yeşil alan olarak halkın hizmetine sunulursa bu Cumhuriyet tarihinin en çevreci hareketlerinden biri olabilir.
Bu müthiş sevindirici bir gelişme. Ancak NTV'ye konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin "Şehir merkezindeki bazı askeri yerler kentsel dönüşüm için kullanılabilir" açıklaması tedirgin etmedi değil.
İşte o diyaloglar:
Askeri araziler gelir getirici projelerde de kullanılacak mı?
Özhaseki: Bunu net olarak söylememek daha doğru olur. Şu andaki irade bütün askeri alanların vatandaşın kullanımına açık yeşil alan olmasıyla ilgili. Ama bazı alanları ben birebir biliyorum. Yeşil alan olmaya müsait değil, ihtiyaç da yok öyle bir yere. İşte bu alanlar için kullanılması uygun olur diye bir rapor vereceğiz ama son kararı haliyle Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan verecek.
Genel anlamda yeşil alan olacak, vatandaşın kullanımına açılacak. Ama istisnalar olabilir mi?
Özhaseki: Olabilecek. Mesela İstanbul'un yüzde 2'si askeri alan. Bunlar ciddi rakamlar. Bu, Ankara için de geçerli. Büyük alanlar var burada. Belki bazı yerlerde vatandaşın yeşil alan ihtiyacı hiç yok. Bir semtinin yeniden yapılması elzemse, kentsel dönüşüm alanına rezerv alanı olarak kullanılabilir. Özhaseki'nin dediği gibi; hadi İstanbul'da ağaca, yeşile doymuş az da olsa yerler var diyelim ve oradaki halkın 'Bize bu kadar yeşil yeter, dikin binaları'(!) dediğini düşünelim; İstanbul, boğazına kadar betona doymuşken, hayvanlara yuva olacak, temiz hava üretecek daha fazla ağaca da mı ihtiyaç yok? İstanbul'un ekolojik dengesi ne olacak?

BİNA DİKMEK ZARAR
Özhaseki, yeşil alan olmaya müsait olmayan yerlerden bahsediyor. Hadi diyelim ki, askeri alanlar içinde bazı yerler bozkır, hiç ağaç yok ama o yerlerde bina da yok. O boş alanlara bina dikmek de İstanbul'un zararına değil mi? O bozkır alanlarda ağaçlandırma yapılamaz mı?
Özhaseki'ye World Cities Culture Forum'un İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlayıp 2013'te yayınladığı raporu hatırlatmak isterim. O rapora göre; İstanbul'da halka açık yeşil alan, park ve bahçeler şehrin yalnızca yüzde 1.5'luk dilimine tekabül ediyor. Bu oran; Londra'da yüzde 38.4, Berlin'de yüzde 14.4, Paris'te ise yüzde 9.1. Yani İstanbul'daki yüzde 2 askeri alanın tamamının yeşil alan kalmasına hayati ihtiyaç var.
Askeri alanlar tamamen yeşil alan olarak halkın hizmetine sunulmayacaksa, eskisi gibi kalması daha iyi olur, hiç olmazsa oralarda bina yok.
Özhaseki'nin açıklamasından tedirgin olsam da, ben halen birlikleri şehir dışına taşınacak olan askeri bölgelerin tamamının yeşil alan kalacağı konusunda iyimserim. Çünkü Cumhurbaşkanımız, askeri bölgelerin yeşil alan kalacağının müjdesini verdi zaten.
Umarım, Özhaseki'nin Cumhurbaşkanımıza sunacağı raporda 'Bazı yerler bozkır' denilip ekolojik denge gözardı edilmez.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA