Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sosyal medya detoksu

Eğer eşiniz ve çocuklarımızla bile konuşurken kafamız hep cep telefonunuzda ise, sosyal medyadan bir saat uzak kaldığınızda bile mutsuz oluyorsanız, paylaşımlarınızın beğenilmesini ve takipçi sayınızı takıntı boyutunda kafaya takıyorsanız; siz de bir sosyal medya bağımlısısınız demektir.
O zaman Lindsay Lohan gibi sosyal medya detoksuna başlama zamanı geldi demektir.
İnternette bununla ilgili birçok faydalı yazı var. İşte, Listetek sitesinde yayınlanan; sosyal medya diyeti ya da detoksu için yapılması gerekenler:
Bütün sosyal medya uygulamalarınızı, tüm cihazlarınızdan silin. Bunlara tarayıcıdan girmek, uygulama kullanmaktan çok daha zahmetli olduğu için, otomatikman daha az vakit geçirmeye başlayacaksınız.
Güvendiğiniz -ve hafızası sağlam- bir arkadaşınıza, tüm sosyal medya hesaplarınızın şifrelerini verin ve ondan bu şifreleri değiştirip yenilerini size söylememesini isteyin. Ta ki belirlediğiniz sürenin sonuna dek; bir hafta, bir ay, bir yıl...
Siz mesaiye kalmış çalışırken, saat başı arkadaşınızın tatil fotoğraflarına bakmak size mazoşistçe bir zevk veriyor değil mi? O zaman onları silin! Onun yerine daha sıkıcı hesapları takip edin.
Çalışırken vaktinizi çalan, bir girdiğinizde bir daha çıkamadığınız siteleri geçici süre için engelleyin.
Kendinize kurallar koyun. Örneğin 'Akşam 6'dan önce Facebook'a girmeyeceğim', 'İş saatlerinde Twitter'a bakmayacağım' gibi...
Twitter'da tüm timeline'ı okumak yerine, sadece ilgilendiklerinizden oluşan listeler yapın ve bunlara bakın:
Arkadaşlar, iş, haberler gibi...
İlginizi çeken siteleri, blogları gezmek için Feedly ya da Pulse gibi RSS okuyucuları kullanın. Böylece sadece içeriklere odaklanabilir, linkler, reklamlar ve görsellerle dikkatinizi dağıtmazsınız.
Bir şeyler okumak için tabletinizi elinize aldığınızda sosyal medyaya dadanmadan duramıyorsanız, bir Kindle edinin. Eğer Instagram'ı gerçekten fotoğraf çekmek için kullanıyorsanız, dijital bir makine edinin.
Cep telefonunuz yerine ev telefonuyla konuşun.
Eğer hiçbiri fayda etmiyorsa ve iradenize söz geçiremiyorsanız, hesaplarınızı silin ya da dondurun. Merak etmeyin, sizden önemli değiller.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA