Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Uykusuzluk da tetikliyor

İŞ GÜCÜ KAYBI
Ağrı, iş verimini düşürdüğü için ciddi bir iş gücü kaybına neden oluyor. Bu durum da, hem kişiye hem de dolaylı olarak ülke ekonomisine zarar veriyor. Batılı ülkelerde ekonomik kayıplarla ilgili hesaplamalar yapılırken ağrıdan kaynaklı iş gücü kaybı da göz önüne alınıyor. Araştırmaya katılan migren hastalarının sadece yüzde 10.7'si yaşam kalitesinin migrenden etkilenmediğini söylerken, yüzde 89.3'ü hayatının etkilendiğini belirtti. Hastaların yüzde 50.2'sinde bu etki çok ciddi şekilde hissedilirken, yüzde 29.2'sinde maddi kayıplara sebep olduğu belirlendi.

İLİŞKİLERİ ETKİLİYOR
Migren, iş hayatı dışında hastaların özel yaşamlarında da ciddi sorunlara neden oluyor. Migren hastalarının yüzde 61.5'inde aile ilişkilerinde bozukluk, yüzde 54.9'unda arkadaşlık ilişkilerinde bozukluk, okula gidenlerin yüzde 57.9'unda ise okul hayatında bozukluk olduğu görüldü.

BÖLGELERDE FARKLI
Farklı bölgelerde yapılan araştırma sonucunda, Marmara Bölgesi'nde migren sıklığının yüzde 22 olduğu görüldü. Çok ciddi olmamakla birlikte bölgesel bazı farklar söz konusu. Doğu Anadolu Bölgesi'nde migren sıklığı yüzde 24.1'lik bir oranla Marmara Bölgesi'nden biraz daha yüksek. İç Anadolu'da bu oran yüzde 20, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 15.7, Karadeniz'de yüzde 21.6, Güneydoğu Anadolu'da ise yüzde 20.4. Şehir bazında bakıldığında ise migren görülme sıklığı İstanbul'da yüzde 10.1, İzmir'de ise yüzde 10.8.

STRES NEDEN OLUYOR
Migreni tetikleyen unsurlar arasında stres, yüzde 68.5 civarında bir oranla ilk sırada yer alıyor. Rüzgar ve lodos, yüzde 54 ile yine en çok ifade edilen tetikleme nedenlerinden biri. Yüzde 54 oranında açlık, yüzde 50 civarında ise uykusuzluk migreni tetikleyen diğer önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA