Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Ortaöğretimde alansız dönem

Milli Eğitim Bakanlığı, genel liselerde ve Anadolu liselerinde halen uygulanan Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Türkçe-Matematik ve Yabancı Dil alanlarını kaldırdı. Ders grupları, "ortak dersler" ve "seçmeli dersler" olarak belirlendi. Ortak dersler dışındaki diğer dersler, öğrencilerin üniversitelerdeki bölüm tercihlerine göre seçmeli derslerin içine alındı.
Seçmeli derslerin haftalık ders saati sayısı o sınıfın, seçmeli ders saati toplamını geçemeyecek. Bu derslerde gruplar oluştururken okulun imkânlar ve öğrenci isteği göz önüne alınacak. Öğrenciler bir alt sınıfta okudukları seçmeli dersi bir üst sınıfta değiştirebilecek. Birbirinin devamı olan derslerin seçiminde, öğrencinin öğrenimini gördüğü öğretim programının, bir üstü olan programın uygulanması doğru olacak.

Yeni sistemin özellikleri
Bu yeni sistemde,
ilk 3 yıl hukuk için hazırlanan bir öğrenci, son sınıfta mühendislik isteyebilir. Burada sorumluluk ailesinin ve öğrencinin olacak. ÖSYM ise, her öğrencinin transkripini değerlendirerek, alanına karar verecek. Bence bu yıl biraz karışıklık yaşanabilir. Ülkemiz koşullarında bazı okullarımızda öğrenci tercihlerine (seçmeli ders) bağlı öğretim kadrosu sıkıntısı yaşanabilir. Okul yönetimi tabii ki elinde bulunan öğretmen kadrosuna göre öğrenciyi yönlendirecek. Buradan da öğrenci ilgi, istek ve yeteneği doğrultusunda alan seçemeyebilir. Ayrıca böyle bir seçimde okulların fiziki yapılarının yeterliliğinin de (derslik sayısı, laboratuar) çok önemli olduğunu göz ardı etmeyelim.
Öğrenciler sadece sınıf geçmeyi ön planda tutup, kolay derslerden seçimini yaparsa, üniversiteye geçişte başarısız olacağı bir gerçek. Bu sistem öğrencinin kolaya kaçmasını sağlayabilir. Korkarım ki buradan da, kredili sistemde yaşadığımız olumsuzluğun bir benzerini yaşarız. Öğrencilerin bir olumsuzluk yaşamamaları için, ilk günden itibaren doğru rehberlik çalışması yapılmalı. Her ne kadar alanlar mezun olunca belirlenecek olsa dahi, bilinçli bir öğrenci gerçek alan seçimini 10. sınıftan başlayarak yapmalı ve ders seçimi de buna uygun olmalı.
Öğrencilerinin üniversiteli olmasını isteyen ailelerin kredili sistemdeki olumsuzlukları yaşamamaları için, çocuklarının başarılarını ve ders seçimlerini okullarından periyodik olarak takip etmeleri gerekiyor. Bu sistem doğru uygulanırsa, üniversitelere alanında bilgi sahibi gençler yerleşir. Bence doğru bir sistem. Ancak doğru zamanda, doğru yerde uygulanırsa.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA