Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Üniversitelerin uluslararası bağlantıları

Adaylar bugünlerde doğru tercih yapabilmek için, bir üniversiteden diğer üniversiteye koşuşturuyorlar. Gençler iyi bir üniversitede eğitim alabilmek için, akademik ve profesyonel kadro, burslar, yabancı dil eğitimi, bölüm değiştirme, çift ana dal, yan dal, uluslararası bağlantılar (Anlaşmalı üniversiteler, çift diploma ve Erasmus), kariyer olanakları (Staj, mezuniyet sonrası iş imkânları), iş dünyasıyla bağlantılar, kampus yaşamı gibi sorularına yanıt arıyor.
Ben de sizlere yardımcı olabilmek için üniversitelerin tanıtım günlerini takip ediyorum. Pazartesi günü katıldığım İstanbul Bilgi Üniversitesi tanıtım gününde adayların daha çok uluslararası bağlantılar hakkında soru yönelttiğini gördüm. Değerli dostlarım mütevelli heyeti başkanı Rifat Sarıcaoğlu ve genel sekreter Çağrı Bağcıoğlu' nun bu konuda gençlere verdiği bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.
Tam adıyla söyleyecek olursak, "Laureate International Üniversities". 29 farklı ülkeden yükseköğretim kurumlarının üye olduğu dünyanın en büyük üniversite ağı. 60'tan fazla üniversitenin dahil olduğu bu uluslararası ağ şu anda 65 binden fazla öğrenciye lisans ve lisansüstü seviyelerde eğitim sunuyor. Alanlarında lider üniversitelerin yer aldığı bu ağın üyelerinden birkaçını saymak gerekirse; İngiltere'de University of Liverpool, Amerika'da Santa Fe University of Art and Design, Fransa'da Ecole Superieure du Commerce Exterieur, İsviçre'de Glion ve Les Roches, Almanya'da Business Information and Technology School, İtalya'da NABA ve Domus Academy ilk akla gelen isimler.
Bu ağa dahil olan üniversitelerle, bu üniversitenin öğrencileri öğrenimlerinin bir kısmını yurtdışında geçirme fırsatı buluyor. Ayrıca bazı üniversitelerle yapılan anlaşmalar dahilinde hem Bilgi'den, hem de yurtdışında öğrenim gördükleri üniversiteden çift diploma alma şansına sahip olabiliyor. Bununla birlikte öğrenciler, ağ dahilindeki üniversitelerin yaz okullarına özel koşullarla katılıp kredilerini transfer edebiliyor.

Mobil öğrenci olmak önemli
University of Liverpool ile yapılan anlaşma kapsamında Medya ve İletişim Sistemleri, İşletme, İşletme-Ekonomi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği alanlarındaki öğrenciler, son yıllarını Liverpool'da geçirerek çift diploma edinebiliyor. University of London (LSE) International Program ile koordineli olarak Ekonomi İşletme ve Matematik- Ekonomi programları çerçevesinde yürütülen üstün başarı programlarını tamamlayan öğrenciler de çift diploma almaya hak kazanıyor. Bilgi'nin Endüstri Ürünlerini Tasarımı, Mimarlık, Moda Tasarımı Bölümlerinde okuyan öğrenciler, Domus Academy ve NABA ile geliştirilen işbirliği kapsamında, modanın önde gelen prestij merkezlerinden ders alabiliyor.
İngilizce Hazırlık Programını öğrenciler, University of Cambridge ile yapılan anlaşma dahilinde geçekleştirebiliyor. Laureate ağı bağlantılarının yanı sıra Erasmus değişim programı kapsamında 22 Avrupa ülkesinde 160'tan fazla üniversiteyle yapılan anlaşmalar ve diğer ikili anlaşmalar sayesinde öğrenciler, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bir dönem ya da bir yıl süresince değişim öğrencisi olarak bulunma fırsatına sahipler. Üniversite adayları tercihlerinizi yaparken, üniversitelerin uluslararası bağlantıların çok önemli olduğunu sakın unutmayın. Bu konuda muhakkak araştırma yapın.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA