Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

SBS'de asıl ve yedek kayıt dönemi

Anadolu ya da fen lisesini kazananların 31 Ağustos'a kadar kayıt yaptırması gerekiyor. Yerleştirme sonuçlarına göre, 3 Eylül'de boş kalan kontenjanlara, yedek listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler ilan edilecek. Her öğrenci, hak kazandığı gün hariç, 3 işgününde kayıt yaptırmak zorunda. Yaptırmazsa hakkı düşecek. Yerleştirme döneminde hak kazanan aday durumunu e-okul sisteminden izleyecek.
Yedekten kayıt yaptırmak istemeyen, bunu yazılı olarak okula bildirecek. Bu durumda, 3 işgünü beklenmeksizin sıradaki öğrenci kayıt hakkı kazanacak. Bir okuldayken yedek listeden başka okula kayıt hakkı kazanıp bu hakkını kullananın, okulundaki kaydı silinecek. Bu durumda kontenjanı azalan okul için yedek listede sıradaki öğrenci kayıt hakkı kazanacak.
Adaylara 10 tercih hakkı verildi. Öğrenci 1 okulun asıl, 3 okulun da yedek listesinde olabiliyor. Yedek yerleştirmede adayın sırası dikkate alınıyor. Örneğin 7'nci tercihini asıl listeden kazanan öğrencinin, yedek yerleştirmesi yapılırken, ilk tercihinden başlayıp sistem tarıyor. Öğrenci 6, 5 ve 4'üncü tercihlerinin yedeğinde olmak yerine, 1, 3 ve 4'üncü tercihlerinin yedek listesinde olabiliyor. Böyle yapılmasaydı öğrenci, 6, 5 ya da 4'üncü tercihlerinden birine yerleşecekti. Böylece puanı yetse bile daha yüksek puanlı olan ilk tercihlerine giremeyecekti. Ayrıca her okula, kontenjanının 3 katı kadar da yedek bulundurma hakkı verildiği için, öğrencilerin sırasında farklar olabiliyor.
Biliyorsunuz, bu yıl yedek listede adaya 3 okul sınırı getirildi. Ayrıca geçmiş yıllarda yedek listelerde alttan sıralama yapılırken, bu yıl yukarıdan sıralandı. Kazandığı yerin üstündeki ilk üç değil, puanının ya da başarı sırasının yettiği ilk üçe yerleştirildi. Bence, MEB puan üstünlüğü açısından doğru yerleştirme yaptı. Yedek listelerde, taban puanı aralıklı tercih yapanlar avantajlı gözüküyor. Yerleştirme sonuçları açıklandığında, yedek listelerin sıralarının yukarıda olması dikkatimi çekti. İstatistik, matematik ve rehber uzmanların da bulunduğu ekibimle konuyu çalıştım. Yedek listelerde yanlış yoktu. Kural değişikliği yapılmıştı. MEB, kural değiştirme hakkına sahip. Ancak, buradaki eksik, değişikliği kamuoyuyla paylaşmamasıydı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA