Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Devlet liselerine ilgi azalıyor

Geçen yıl alınan bir kararla dershaneler temel liseye dönüştürüldü. Bir kısmı da temel ortaokul oldu. Milli Eğitim dünyamıza baktığımızda, lise özellikle eğitim artı öğretim ile götürülen bir sistemdi. Bu okullarda yalnızca öğretimin götürüldüğüne şahit olduk. Ancak Temel Liselerle birlikte kamuoyunda bir soru işareti oluştu: "Acaba çocuğum üniversiteye hazırlıkta bu okullarda mı daha artılı olabilir? Yoksa devlet lisesi ya da özel okulda mı?" Ancak sonuca baktığınızda ki, bunu üzülerek yazıyorum, devlet liselerinin son sınıflarında ortalama yüzde 45'lik boşalma oldu.
Temel Liseler Anadolu Lisesi diploması verecek. Bir gerçeği de görmezden gelemeyiz. Temel Liseler 9. sınıftan 12. sınıfa kadar tabii ki Anadolu Lisesi müfredatını uygulayacak. Ancak, buralarda daha çok üniversiteye hazırlık yapılacak. Tabii öğrencinin de bu sisteme adapte olması gerekiyor. Kariyeri ile ilgili seçimleri de doğru yapacaklar. Çünkü bu lisenin temelinde dershanecilik olduğu için, buradaki yönetici öğretmen ya da rehber öğretmenler bu konuyu iyi bilir.
Ancak bu bende bir soru işareti oluşturuyor. Bu liselerde eğitim yok, yalnızca öğretim var. Ağaç yaşken eğilir. Bu çalışma temel liselerde olmadığı için benim kuşkum şu: Sosyal yaşamı olmayan, alt eğitimini almamış insanlar bu ülkede belli yerlerde yönetici olacak. Bu da beni korkutuyor. Sadece sınavlara hazırlanan bir genç olmak, bence doğru değil. Diyaloglar nasıl olacak? İleride göreceğiz. Önümüzdeki yıl bir farklılığı yaşayacağımızı tahmin ediyorum. Üniversite sonuçları açıklandığında temel liselerin kazandırma oranı devlet liselerinden ve bir miktar da özel liselerden fazla olacak. Bu da, bu liselerin değerini yükseltecek. Bence, önümüzdeki yıl sadece lise sonlarda değil, 11. sınıflarda da devlet ya da özel liselerde boşalmalar olacak.
Kısacası yaklaşık 1200 temel lise eğitim sistemimize girdi. Bunların artı ya da eksilerini hep birlikte göreceğiz. İnşallah o zaman değerlendirmede geç kalmamış oluruz.
Devlet liseleri imkânları dâhilinde öğrenciyi üniversiteye hazırlıyor. Veliye hiçbir ekonomik yük getirmeden bu işi yapmaya çalışıyorlar. Burada bence çok düşük olan kurs ders saati ücretini hiç düşünmeden, yalnızca tüm iyi niyetlerini ortaya koyarak öğrencilerinin liselerinden ayrılmaması için her türlü fedakârlığı yapan devlet liselerimizdeki yönetici ve öğretmenlerimizi kutluyorum. Tabii bu güzelliğin ne zamana kadar sürebileceğini de MEB'in değerli yöneticilerine sormak istiyorum. Bir de temel liselerin bursluluk sınavı ilanlarının devlet liselerinin bahçe duvarlarına asılması içimi acıtıyor. Bunu lütfen yasaklayın. İnanın devlet liselerinin boşalmasına, bir eğitimci olarak çok üzülüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA