Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Prostat büyümesi kabusu

Genç yaştaki birçok erkeğin prostattan haberi bile olmasa da yaş ilerledikçe bu salgı bezi büyümeye başlar ve hayatı zorlaştırır

Prostat, her erkeğin doğduğu andan itibaren sahip olduğu, idrar torbasını saran bir salgı bezidir. İdrar yollarının savunmasını yapan birtakım salgılar üretmekle görevlidir. Genç yaştaki birçok erkek, bu salgı bezinin varlığından haberdar bile değildir. Ne zaman ki yaş ilerler ve prostat hormonlarında değişiklikler olmaya başlar, o zaman bu salgı bezi de büyümeye başlar. Bu durum tamamen fizyolojiktir. Prostat büyümesi, sanılanın aksine bir kanser çeşidi değildir ve prostat büyümesi şikayeti olanların kanser olma riskinde de artış olmaz. Prostat büyümesi ve prostat kanseri illa ki birbiriyle bağlantılı olmak zorunda değildir.

BASİT DEĞİŞİKLİKLER
Yapılan istatistiksel çalışmalar, er ya da geç tüm erkeklerin prostat büyümesi ile karşı karşıya geleceğini gösteriyor. National Institutes of Health'e (Ulusal Sağlık Enstitüsü) göre prostat büyümesi, 80 yaşını geçen erkeklerin yüzde 90'ında görülmekle birlikte 40'lı yaşların başında da rastlanabilen bir durum. Hastalığın gelişmesinin en belirgin göstergesi, sıklıkla ve şiddetli bir ihtiyaç haliyle idrara çıkmadır. Hastalığın diğer belirtileri arasında; adeta süzerek idrara çıkma, gece saatlerinde artan tuvalet ihtiyacı, kesintisiz değil de aralıklı idrar yapma, idrar bittiğinde koyu kıvamlı bir akıntı gelmesi ve hiçbir zaman mesanenin tamamen boşaldığını hissedememe gibi şikayetler sayılabilir. Bu şikayetleri yaşıyorsanız, mutlaka uzman bir doktora başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız. Şikayetleriniz henüz başladıysa, idrar ve kan testi yaptırmanız -doktorunuzun öngörüsü dahilinde- yeterliyken, uzun zamandır prostat büyümesi şikayeti olanların, böbreklerinde oluşması muhtemel hasarın tespiti için kreatinin değerlerini de ölçtürmeleri gerekir. Prostat büyümesi şikayeti olanların hayat kalitelerini artırmak muhakkak ki ellerinde. Doktorunuzun uygun gördüğü tedaviye ek olarak yapabilecekleriniz, uygulanması son derece basit ve rahatlatıcı yöntemlerden ibarettir. Uykudan uyandıran idrar yapma ihtiyacı, hastaların en çok şikayet ettiği semptomlardan birisidir. Yatağa girmeden en az bir saat önce sıvı tüketimini durdurursanız, gecenin bir yarısı sizi rahatsız eden tuvalet ihtiyacınız da azalacaktır.

BESLENMEYE DİKKAT EDİN!
Prostat büyümesi şikayeti olanlar, kafeinli içeceklerden mutlaka uzak durmalılar. Yapılan çalışmalar, soya ürünlerinde bulunan fito-östrojenin prostat büyümesi olan kişilerde idrar çıkışını rahatlattığını gösterdi. Beslenme planınıza ekleyeceğiniz soya fasulyesi, soya filizi ya da tofu, şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA