Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Potasyum eksikliğiniz olduğunu nasıl anlarsınız?

Kas ve sinir sisteminin doğru çalışmasından yüksek kan basıncı riskini azaltmaya, diyabet ve katarakttan korunmaya kadar birçok fayda sağlayan potasyumun eksikliğinde kalp-damar sistemi yorulup yıpranıyor

Yaşamayı seven herkes, sınırlı vaktini en iyi şekilde geçirmek için daha sağlıklı olmanın yollarını arar. Bunun için yedikleriniz kadar yaptıklarınız da önemlidir ve bu iki ana etken, toplam sonucu direkt etkileyen faktörlerin toplamından oluşur. Bu konuda hassas olanlarınız, sıklıkla kontrole giderek tabiri caizse içeride neler olup bittiğini anlamak ister ve kan tahlili yaptırarak eksik ya da fazla olanları tespit etmeye çalışır. Demir, kalsiyum ve benzer mineraller kontrol esnasında ilk akla gelenlerdir. Oysa son yıllarda yapılan araştırmalar; potasyumun da son derece önemli olduğunu gösteriyor. Yapılan araştırmalar, potasyumun, bedenimizin pH değeri üzerinde etkili olduğunu söylüyor. Kas ve sinir sisteminin doğru çalışmasından yüksek kan basıncı riskini azaltmaya, diyabet ve katarakttan korunmaya kadar birçok fayda sağlayan potasyumun yüzde 95'i hücrelerimizde depolanıyor. Clinical Journel of American Society of Nephrology'de yayınlanan bir araştırmaya göre, yeterli miktarda potasyum almak kişiyi kalp ve böbrek hastalıklarından koruyor. Peki bahsettiğim bu faydaları sağlaması için günlük potasyum ihtiyacımız ne kadar dersiniz? The İnstitute of Medicine'in tavsiye ettiği günlük potasyum ihtiyacı (yetişkinler için) 4700 miligram. Ancak yapılan araştırmalar, normal bir planla beslenen yetişkinlerin neredeyse yarısının, bu miktardan çok daha az potasyum aldığını gösteriyor. Bir kötü haberim daha var. Günümüzde uygulanan test yöntemleri, bedenimizin sahip olduğu potasyum miktarı hakkında gerekli veriyi vermeye yetmiyor. Yani potasyum eksikliği, eldeki yöntemlerle tam olarak tespit edilemiyor. Bu durumda iş bedenin sahibine yani size düşüyor. İnsan bedeni, dahilinde olup bitenler hakkında uyarılar gönderir. Bedenini dinlemeyi bilenler, bu mesajları vaktinde alır ve erken teşhis şansını yakalar. Potasyum eksikliğinin en sık karşılaşılan belirtileri arasında; kaslarda güçsüzlük, kalp atışlarında düzensizlik, çabuk yorulma ve yorgunluk sayılabilir. Bedenimiz, potasyum eksikliğimiz olduğunu da çeşitli sinyallerle bize duyurmaya çalışır. Peki nedir bu erken uyarı sinyalleri?

UYKUSUZ MU HİSSEDİYORSUNUZ?
Eğer kendinizi uykusuz ve yorgun hissediyorsanız ve bu durumunuzun, o güne özel bir sebebi yoksa yani bu hal, artık rutininiz olduysa dikkat! Potasyum eksikliğiniz olabilir. Gün boyu ihtiyacınız olan enerjiye yedikleriniz sayesinde ulaşırsınız. Potasyum, pek çok besinde bulunan bir mineraldir. Bu sebeple özen göstermeden aldığımız faydalılar arasında sayılabilir. Ancak ihtiyacımız olan potasyum miktarı; yoğun fiziksel aktivite, aşırı terleme, ishal, idrar söktürücü ilaçlar ve az su tüketimi gibi nedenlere bağlı olarak artabilir. Patates, fasulye, ıspanak, mercimek, mantar, pancar, kuru kayısı, yağsız yoğurt, kavun, domates, kivi, muz, kırmızı biber, brokoli, kinoa, avokado ve havuç; potasyum bakımından zengin gıda maddeleri arasında sayılabilir.

YÜKSEK TANSİYON ÖNEMLİ
Yüksek tansiyon, hayati önem taşıyan hastalıklardan biridir ve genetik miras, aşırı kilo ve fazla tuz tüketimi gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak son yıllarda potasyumun yüksek tansiyon riski üzerindeki etkisini inceleyen bilim adamları, potasyum eksikliğini de bu listeye dahil ettiler. ABD'de bulunan Brigham Kadın Hastalıkları Hastanesinde görevli doktorlar, deney farelerini belirli bir süre boyunca düşük potasyumlu bir diyetle beslemişler ve sürenin sonunda, farelerin büyük kısmında yüksek tansiyona rastlanmış.

KRAMP MI GİRİYOR?
Eğer bacaklarınıza sıklıkla ağrılı kramplar giriyorsa, dikkat: Potasyum eksikliğiniz olabilir. Sporcular üzerinde yapılan bir araştırmada, aşırı fiziksel aktivite ve terlemeye bağlı olarak potasyum eksikliğine uğradıkları ve bu durumun kas sistemleri üzerinde olumsuz etkilere sebep olarak kramp yaşadıkları gösterildi.

KALP ÇARPINTILARINA DİKKAT!
Kalp ritminizin bozulduğunu, normalden hızlı ya da yavaş olduğunu hissediyorsanız; potasyum eksikliğiniz olabilir. Kalp ritminizdeki değişiklikler, farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle çok daha dikkatli olmalı ve sorunun kaynağına inmeye çalışmalısınız. Yapılan araştırmalar, az miktarda potasyum eksikliğinin kalp çarpıntılarına sebep olmadığını, bunun için ciddi anlamda potasyum eksikliğiniz bulunması gerektiğini belirtiyor.

SÜREKLİ UNUTUYOR MUSUNUZ?
Bu sorun özellikle yoğun tempoda yaşayanlar için sıklıkla karşılaşılan bir durum. Henüz saniyeler önce aklınızdayken ve sizi harekete geçirmişken bir anda uçup gidenler, hayatınızı zorlaştırıyor olabilir. Oldukça kötü hissetmenize sebep olan bu durumun farklı sebepleri olabilir. Potasyum eksikliği bunlardan sadece biri. Yapılan araştırmalar, potasyumun beyne oksijen göndermede fayda sağlayarak, net düşünmemize yardımcı olduğunu belirtiyorlar. Uzun vadeli çalışmalara göre potasyum beynin yaşlanmasını önlemede de önemli rol oynadığını gösteriyor. Özellikle okul çağındaki çocuklarınızın potasyumdan zengin beslenmelerini sağlayarak daha başarılı olmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA