Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yaşar Nuri ve başörtüsü

Antalya'ya giderken, uçakta, Yaşar Nuri Öztürk'e rastladım. Dindar camia Öztürk'e biraz küskün. Siyasete karışmadan önce, sempatizan kitlesi daha genişti. Bunun sebebi, başörtüsü konusundaki tavrı diye düşünüyorum.
Öztürk ile gündemden hiç düşmeyen başörtüsü meselesini konuştuk. İşte söyledikleri:
"Ben, başörtüsü dinin emri diyenlere kızıyorum. Mehmet Aydın gibi bir 'yorum' farkından ve 'tercih'ten söz edilse, bu tercihe saygı gösterilmesini elbette savunurum. Dinde başörtüsü konusunda icma yok. Sözgelimi İmam Malik, Hanefi fıkıhından Cassas, Tabiyundan, yani Sahabe'yi izleyen nesilden Said Bin Cübeyir, başörtüsünü Kur'an emri değil örf olarak değerlendiriyor. 'Kadın başını açarsa kerahet olur' diyorlar. 'Hoş karşılanmaz' anlamında."
Yaşar Nuri Öztürk'ün ko
nuşması, zihnimde bir ışık yanmasına vesile oldu. Acaba, "Başörtüsü dinin emridir" şeklinde kesin bir hüküm ifade edilmese, "Biz böyle yorumluyoruz ve örtünmeyi tercih ediyoruz" denilse, tartışma sona erer ve başörtülü kızlarımız tercihleri doğrultusunda hayatlarını sürdürme ve okuma özgürlüğüne kavuşurlar mı? Çünkü, "Yorum "ve "tercih", Anayasa Mahkemesi'nin, "başı açıklara dayatma olabilir" gerekçesini de çürütüyor.
Fethullah Hoca'nın "füruattandır" (İçtihadi bir mesele) demesi de böyle bir orta yol arayışını yansıtıyordu zaten.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA