Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Mekke-i Mükerreme

Mekke, dünyadaki ilk yerleşim yeri. (Um alqura: Yerleşim yerlerinin anası) Hz. Adem ve Hz. Havva, Arafat'ta buluştuktan sonra, Mekke'nin bulunduğu bölgeye geliyorlar. Orada, önce kendilerine dünyada yaşamaları için gerekli olan imkânlar veriliyor. Bir süre sonra da, bugün Kâbe'nin bulunduğu yerde içinde barınacakları bir ev yapıyorlar. Aradan uzun zaman geçiyor; tabii o ev yıkılıyor ve geride hiçbir iz kalmıyor. Hz. İbrahim, Cebrail'in önderliğinde, aynı temeller üzerinde Kâbe'yi inşa ediyor. Allah, Hz. İbrahim'e, "Davetini yap, insanlar Kâbe'yi tavaf etsinler" deyince, Hz. İbrahim, "Kimse yok ki; kimi davet edeyim?" cevabını veriyor. Bunun üzerine Allah, "Sen davet et. Bu davetini, kıyamete kadar geleceklere duyuracağız" diyor. İşte "Lebbeyk Allahümme Lebbeyk" duası da, bu kıssadan ilham alınarak yapılıyor. Allah, meleklere Kâbe'yi duyuruyor. Melekler bu çağrıya cevap veriyor: "Buyur, emret Allah'ım"
Kâbe üzerindeki Hacer-ül Esved, aslında beyaz bir taş. Tavafın nereden başladığını göstermek amacıyla Hz. İbrahim tarafından oraya konulmuş. Fakat el değe değe siyahlaşmış. Tavaf sırasında, taşın önünden her geçişte, "Bismillah Allahu Ekber" diye o taşı selâmlıyorsunuz.
Mekke'ye Hz. Muhammed'den sonra "Mekke-i Mükerreme" adı verilmiş. Çünkü burası, Allah'ın Haremi, Hz. İbrahim'in Haremi, peygamberimizin doğduğu şehir. Kâbe de burada. Yani, ikrama mazhar olan bir kent.
Medine'de yaşayanlarla, Mekke'de yaşayanların birbirinden farklı davranışlar sergilediklerini bize söylediler. Medineliler, yumuşak, hoşgörülü ve sakin insanlar. Allah'ın "Rahman" sıfatını temsil ediyorlar. Mekke'de ise, hep bir acele, hep bir koşuşturma ve öfkeli insanlar var. Onların ise, Allah'ın "Celâl" sıfatını yansıttığı ifade edildi. Hatta bir de Tayyip Erdoğan esprisi yaptık. Aramızdan biri, "Başbakanımıza, Mekkelilerden ziyade, Medineliler gibi davranmasını tavsiye edelim" dedi.

***
Türkiye'de bir ara, başörtülü hanımların kullandığı iğnelere kafalar takılmıştı. Sözde bu iğneler, farklı tarikatları temsil ediyordu. Haberiniz olsun, ben de mecburen iğne kullandım. Bu iğneler sayesinde başörtüsünü alttaki boneye tutturarak istediğiniz şekli veriyorsunuz. Dolayısıyla, toplu iğneden o kadar korkmayınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA