Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Anayasa Mahkemesi kararının şifreleri

Anayasa Mahkemesi kararı öncesinde, bazı ses kayıtları medyaya yansımıştı. Bunlardan biri Fulya Kantarcıoğlu, diğeri Serdar Özgüldür'le ilgiliydi. Özellikle Serdar Özgüldür'e ait olduğu ileri sürülen konuşma çok önemliydi. Özgüldür, Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'yla görüştüğünü belirtiyor, özetle şunları söylüyordu: "Silâhları Kuvvetlerin bizden arzuları var. Yani zannediyorum Nisan-Mayıs'ta filân gündeme alırız. Bir karar verilsin. Zaten AK Parti hakkında daha önce laikliğe karşı odak olmaktan dolayı hüküm vermiştik. Yeni bir dava açılırsa, birkaç söz yeter... Ben efendim Büyük Millet Meclisi'nde bunu yapacağım! Gemi azıya aldılar, sonuçlarına katlanırlar. Bizim kararımızla birlikte milletvekillikleri de düşecek. Hepsi hakkında bin ton dava var. AKP için dava açılsın yeter..."
Asker kökenli Anayasa Mahkemesi üyesi Serdar Özgüldür, Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak "yeni düzenlemeyle hukuk devleti ilkesi değiştiriliyor" şeklindeki bir karardan sonra, yeniden kapatma davası açılabileceğini muhatabına anlatıyordu. Ama eğer, Bugün gazetesinin haberi doğruysa (9 Temmuz 2010), Serdar Özgüldür, asker kökenli diğer üye Serruh Kaleli'yle birlikte, maddelerin tümden iptali yerine, sadece kısmi iptal lehinde oy kullandı. Aynı habere göre, 11 üyeden 4'ü, Haşim Kılıç, Engin Yıldırım, Nuri Necipoğlu ve Ahmet Akyalçın, esasa girilmesini anayasaya aykırı buldu. (Engin Yıldırım ve Nuri Necipoğlu, Abdullah Gül tarafından atanan iki hâkim) Buna mukabil, Osman Paksüt, Fulya Kantarcıoğlu, Zehra Perktaş, Mehmet Erten ve Şevket Apalak, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili düzenlemelerin tümüyle iptalini istedi. (Kantarcıoğlu'nu Demirel, diğerlerini Sezer atamıştı)
Oylamanın sonucunu Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli belirledi. İkisinin katkısıyla, Anayasa Mahkemesi toptan iptal yerine, kısmi iptal verdi.
Eğer Bugün gazetesinin yayınladığı isimler ve kullandıkları oylar gerçeği yansıtıyorsa, şöyle bir sonuca da varabiliriz: Cumhurbaşkanı Sezer'in atadığı Ahmet Akyalçın, pekalâ esasa girilmesi aleyhinde oy kullanabiliyor. Asker kökenli üyeler, -onlar da Sezer tarafından atanmıştı- Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli de, kendilerinden beklenilen şekilde hareket etmediler. Tabii, belki de, ortaya çıkan ses kaydı, iki asker üyeyi, ya da hiç değilse birini (Serdar Özgüldür'ü) etkilemiş olabilir.
Bir ufak hatırlatma daha yapalım: Serruh Kaleli, Serdar Özgüldür ve Ahmet Akyalçın, AK Parti'nin kapatılma davasında da, orta yolu benimsemiş ve kapatmaya karşı çıkarken, sadece Hazine yardımının kesilmesi istikametinde oy kullanmıştı. Onlar sayesinde AK Parti kapatılmaktan kurtulmuştu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA