Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Bilim ve Yanılgı

Sevgili dostum Taha Akyol'un "Bilim ve Yanılgı" (Doğan Kitap) kitabını okuyorum. Akyol şöyle diyor: "Mussolini'nin faşist doktrini, Stalin'in diyalektik materyalizmi, Mao'nun kızıl kitabı, her meselenin çözümünü getirmiş, her sualin cevabını vermiştir!"
Bu tesbitten yola çıkan Taha Akyol, günümüzdeki irtica paranoyasına lâfı getiriyor: "Mussolini'nin, Ortodoks Marksistlerin, ateşli devrimcilerin yaptığı, kafalarındaki soyut şablonu, 'her şey' zannetmek, hatta, bütün dünya, bütün evren zannetmek değil miydi? İrtica tehlikesi vehmetmek de, zihnimizdeki bir irtica şablonunu, karmakarışık toplumsal realiteye intikal ettirmekten başka bir şey değildir."
Akyol, kitabında, "İslâm'da bilimin neden söndüğü?" sorusundan başlayarak, günümüz Türkiyesi'ndeki bilimsel çalışmaları, dünya ile mukayeseler yaparak inceliyor. Zihnimizdeki soru işaretlerini cevaplayacak büyük emek mahsulü önemli bir eser.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA