Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Jenerik senaryo, darbenin kılıfı

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda, parke zeminin altından çıkan (6 Aralık 2010) "Balyoz" belgeleri, kamuoyuna açıklandı. Hem 5-8 Mart 2003 tarihli "Plan Semineri", hem de "Balyoz Harekât" belgeleri incelendiğinde, aradaki irtibat açıkça görülüyor. Belli ki, Balyoz planı, EMASYA kapsamında çalışılmış ve Mart 2003'te yapılacak Plan Semineri'ndeki "jenerik senaryo" ya uydurulmuş. Ya da jenerik senaryo, Balyoz'un üstünü örtecek biçimde geliştirilmiş. Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri'nden gelen talimata göre, sadece dış tehdide karşı bir Harp Oyunu hazırlanması gerekirken, Çetin Doğan'ın, ısrarla, iç tehdit unsurunu buna dahil ettiğini biliyoruz. Jenerik senaryoya göre, irticai, bölücü ve sol gruplar ayaklanacak, sıkıyönetim ilân edilecek ve sonuçta bir Milli Mutabakat Hükûmeti kurulacaktı. 1. Ordu'daki Plan Semineri'ne katılan Genelkurmay Başkanlığı gözlemcisi Tuğgeneral Mehmet Pınar, hazırladığı raporda, "Senaryo bağlamında iç tehdidin vurgulandığına" dikkat çekiyor, bu çerçevede, "öncelikle bir Milli Mutabakat Hükûmeti'nin kurulması gerektiği" gibi görüşlerin belirtildiğini Genelkurmay Başkanı'na aktarıyordu. Zaten Çetin Doğan, toplantının kapanış konuşmasında, "Ültimatom ve Milli Mutabakat Hükûmeti" kelimesini telâffuz etmişti: "Genelkurmay Başkanı'na diyeceğim ki, 'Siz Meclisi ve hükûmeti uyarıcı, bu gidişe dur deyici bir ültimatom verin gerekirse. Gerekirse çağırın, bu işin sonu b...tur' deyin. Evvela ulusal birliğimizin... Buraya öyle yazmışım. İnandırıcı bir Milli Mutabakat Hükûmeti kurulması suretiyle, halkın tasvip edeceği tarafsız, bağımsız... bütün bu gailelerden sonra seçime götürecek bir hükûmetin kurulması en önemli, birinci öncelik..."
Bu sözlerden sonra, Çetin Doğan, hemen ilave ediyor: "... Bu tabii ki öngördüğümüz senaryonun içerisinde bir çözüm tarzı. Bugün de gidip ona 'şunu yapın' diyeceğim yok."
Bir yanda Balyoz planı... Bu başlık altında, denizde Yunanistan'la çatışmayı derinleştirecek Suga; kendi uçağımızı düşürecek ve sıkıyönetimi ilân etmeyen TBMM'nin çalıştığı gün ve saatlerde Meclis üzerinden çok alçak uçuşlar yapılmak suretiyle TSK'nın varlığını hissettirecek Oraj; Fatih ile Beyazıt Camii'nin bombalanmasını öngören Sakal ve Çarşaf eylem planları.
Balyoz kapsamında böyle bir dizi eylem planlanırken, diğer yanda, bunu kamufle edecek bir jenerik senaryo hazırlandı. Darbe planına resmi bir kılıf giydirildi. Jenerik senaryoda şöyle deniliyordu: "Yunanistan kara sularını 12 mile çıkarıp, bir Türk uçağını düşürmüştür. İrticai hareketler sonucunda, çok kişi ölmüş ve yaralanmış, işyerleri yağmalanmıştır. İstanbul'un birçok semtinde sokak çatışmaları her gün vuku bulmaktadır. Hükûmet sıkıyönetim kararı vermiş, ancak TBMM'de yeterli üye oy kullanamadığından karar onaylanamamıştır. İşte bu durumda, Milli Mutabakat Hükûmeti kurulacaktır."
5-8 Mart 2003 tarihli Harp Oyunu'nun, darbe hazırlıklarını gizleyecek şekilde düzenlendiği Gölcük'te ele geçen bir belgeden de açıkça anlaşılıyor. Oraj planının ayrıntılarında şöyle deniliyor: "Harp Akademileri Komutanlığı'nda yapılan hazırlığın, Hava Kuvvetleri Komutanı (Cumhur Asparuk) tarafından öğrenilmesi engellenecek. Öğrenilmesi durumunda, çalışmaların, jenerik harp oyununa yönelik hazırlıklar olduğu bildirilecek."
Bilmiyorum daha fazla söz söylemeye gerek var mı? Balyoz'a fasa fiso diyenler utansın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA