Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Hayat tarzınız tehlikede mi? Evet % 31.6, Hayır % 53

Metropoll şirketi, 29 Mart 2009 İl Genel Meclisi seçiminde, daha ziyade CHP ağırlıklı olarak görülen illerde bir araştırma yaptı. Araştırma bölgesinde, 29 Mart yerel seçimlerinde oy dağılımı şöyleydi: CHP % 41.6, AKP % 28.5, MHP % 14.8. Aynı bölge halkı, 12 Eylül referandumunda, anayasa değişikliğine % 61.8 "Hayır" ve % 31.8 "Evet" demişti.
Bu oranlar, deneklerin, haritalarda kırmızıyla gösterilen illerden seçildiğinin işareti. Bir başka ifadeyle, örneklem, Türkiye genelinden ziyade, endişeli insanları temsil ediyor.
Bu tercihe rağmen, Türkiye'de laik yaşam biçiminin tehlikede olduğunu düşünenlerin oranı, sadece % 31.6. "Hayır düşünmüyorum" diyenler % 53. Geri kalan cevap vermemiş.
Metropoll, hayat tarzının tehlikede olduğunu söyleyenleri anlamak için daha derinlemesine sorular sormuş. Meselâ, "Yaşam biçiminize bir müdahale ile karşılaştınız mı?" sualini endişelilere yöneltmiş. "Evet karşılaştım" diyen sadece % 13.5; karşılaşmadığını belirtenler % 84.8.
Peki neymiş hayat tarzına müdahale? Bunun da alt başlıkları var: % 15.8 mahalle baskısı; % 14.5 alkol ve sigara; % 13.3 açık yaşantıya müdahale; % 13.3 işsizlik; % 8.5 giyim-kuşam; % 6.7 din-mezhep; % 6.7 kapalı yaşantıya müdahale.

***

Metropoll şirketi, hayat tarzını tehdit altında gören % 31.6'lık kitleyi başka açılardan da incelemiş. Bunların arasında, "Laiklik tehdit altında mıdır?" sorusuna, % 72 "Evet", % 20 "Hayır" cevabını veriyor. Türkiye'ye şeriat gelmesinden korkanlar % 76.9; toplumun giderek dindarlaştığını düşünenler % 69.6. Endişeli kitlenin % 84.8'i hayat tarzına bir müdahale ile karşılaşmadığını söylemesine rağmen, gene de büyük çoğunluk laikliği tehdit altında görüyor ve şeriat gelmesinden korkuyor.
Bana göre, bu düşüncelerin oluşmasında çeşitli faktörler rol oynuyor:
AK Parti'nin Milli Görüş çizgisinden gelmesi, AK Parti yöneticilerinin ve milletvekillerinin çoğunluğunun farklı bir hayat tarzına sahip olması, eşlerinin başını örtmesi, 28 Şubat'taki "Laik cumhuriyet elden gidiyor" propagandası, Deniz Baykal'ın yıllarca bu istikamette, askerle kol kola, korkuları kaşıyarak, psikolojik harekâta iştirak etmesi. AK Parti iktidarının zaman zaman korkuları depreştirecek eylem ve söylemde bulunması. (TAPDK'nın son içki düzenlemesi ya da Muhteşem Yüzyıl dizisinin RTÜK'ten uyarı alması gibi)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA