Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Darbenin durduğu gün: 19 Mart 2003

Evvelki gün, Taraf gazetesinde Mehmet Baransu'nun haberi "Darbenin durduğu gün" başlığıyla yayınlandı. (18 Şubat 2011) Bu konuyu, daha önce ben Sabah gazetesinde ele almıştım. (14 Şubat 2011) Ayrıca, hem NTV'de "Basın Odası" nda, hem de TV 8'de "8. Gün"de, 19 Mart 2003 tarihinin önemini vurguladım. Ama maalesef 8. Gün'de, tam da Levent Ersöz'ün internete düşen ses kaydından söz ederken, Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen lâfımı kesti; konuşmamı önlemeye çalıştı. "Ses kaydı yasa dışıymış, kullanılamazmış!" Oysa ben, ses kaydını değil, içeriğindeki çok önemli bir cümleyi seyircilerle paylaşmaya çalışıyordum. Neydi bu cümle? Ergenekon sanıklarından eski Jandarma İstihbarat Daire Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz, 4 Mart 2010'da internet ortamına düşen ses kaydında, "19 Mart 2003; bu tarih çok kritiktir. Aytaç Yalman, gidip Hilmi Özkök'e komutanların hepsini gammazladı" diyordu.
Ne oldu 19 Mart'ta? Birinci Ordu'daki Harp Oyunu'na gözlemci olarak katılan Genelkurmay temsilcisi Kurmay Albay Hasan Durak, 19 Mart'ta Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e bir rapor sundu. Birinci Ordu'da, sıkıyönetimin ilân edilmesi, Milli Mutabakat Hükûmeti'nin kurulması ve MİT'in başına bir askerin getirilmesi gibi konuların tartışıldığı bilgisiyle birlikte, muhtemelen, kişilerin sorgulanıp cezaevlerine gönderileceğine dair konuşmaları da Hilmi Özkök'e iletti. Levent Ersöz'ün "Aytaç Yalman gammazladı" sözlerinden anlaşılıyor ki, Özkök, Birinci Ordu'nun bağlı olduğu dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ı, bu gelişmeler üzerine çağırmış ve aralarında, TSK içindeki cuntayı konuşmuşlar. Bu sadece bir iddia; hatta bir tahmin. İşte TV 8'de, Levent Ersöz'ün son derece önemli bu cümlesini söylerken, önce avukat Celal Ülgen lâfımı kesti; sonra da, programı yöneten Gökmen Karadağ. Avukatın niyeti belli. Balyoz davası açısından, belki de bir dönüm noktasını oluşturacak o olayı karartmak. Gökmen Karadağ ise, meslek aşkına bunu yaptı; "TV 8, yasal olmayan ses bantlarını yayınlamıyor" dedi. Sanki ben orada bir ses bandı yayınlıyordum! Stüdyoda söyledim ama güme gitti; tekrarlayayım: TV 8, Deniz Baykal'ın kaseti üzerine tartışma yapmadı mı? İçeriğinden söz edilmedi mi? O kasetin yayınlanmasından sonra, Baykal'ın koltuğuna Kılıçdaroğlu oturmadı mı? Balyoz davası açısından, "Aytaç Yalman, Hilmi Özkök'e komutanların hepsini gammazladı" sözü o derece önemli. Durumu, TV 8 seyircileri Gökmen Karadağ'ın müdahalesi yüzünden tam anlayamadı. Benim değil, kanalın kaybı bu. İşte Taraf gazetesi bayrağı aldı, "Darbenin durduğu gün" manşetiyle tartışmayı sürdürüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA