Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Başlangıç ve değişmez maddeler

Mevcut anayasanın Başlangıç bölümü, devlete kuvvetli bir ideolojik vurgu yapıyor. Oysa modern anayasalarda, özgürlükler ve bireysel haklar ön planda. Anayasa önerisinin Başlangıç metninde, atıf yapılması gereken değer ve ilkeler şu şekilde sıralanmış: *İnsan onuru, *İnsan hakları, * Hukukun üstünlüğü, *Azınlık haklarına saygı, *Kültürel farklılıkların tanınması, *Vicdan ve din özgürlüğünün teminatı olarak laiklik, *Hukukun önünde eşitlik, *Herkesin kamu hizmetlerine eşit ulaşma hakkı.
Ayrıca kurucu iradenin, "Biz Türkiye Cumhuriyeti halkı" olarak ifade edilmesi teklif ediliyor.
"Türkiye devletinin demok- ratik bir cumhuriyet" olduğunu belirten birinci madde, tek değişmez hüküm olacak. Cumhuriyetin niteliklerini sıralayan ikinci maddenin ise, aşağıdaki şekilde formüle edilmesi uygun bulunmuş:
"Türkiye Cumhuriyeti, insan onuruna saygılı, insan haklarına bağlı, hukukun üstünlüğüne dayalı, içerde ve dışarda barışçı, laik ve çoğulcu bir demokrasidir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA