Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Maddelerdeki çelişki ve kafa karışıklığı

Anayasanın 76. maddesine göre, sadece zimmet, rüşvet, dolandırıcılık, kaçakçılık, devlet sırlarını açığa vurma ve terör eylemlerine katılma, ya da bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçundan hüküm giyenler değil, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına çarptırılanlar da, milletvekili seçilme yeterliliğini kaybediyor.
Benzer düzenlemeler, Milletvekili Seçimi Kanunu ile Siyasi Partiler Kanunu'nda da var.
Öte yandan, eski Türk Ceza Kanunu'nun 121 ve 124. maddeleri, talep üzerine memnu hakların iadesini öngörürken, 2005'te kabul edilen yeni Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesinde ise şöyle deniliyor: "Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar, belli haklarını kullanamaz." (Seçme ve seçilme hakkı dahil)
Buradan kasıt, infaz tamamlandıktan sonra, hiçbir başvuruya gerek kalmadan şahsın memnu haklarına kavuşmasıdır.
Bununla beraber, eski Türk Ceza Kanunu'ndan mahkûm olanlar için de 2006 yılının Aralık ayında, Adli Sicil Kanunu'nda bir düzenleme yapıldı. Eski TCK'dan mahkûm olanların infazlarının üzerinden 3 yıl geçtikten sonra, mahkemeden memnu haklarının iadesine dair belge almalarının yolu açıldı.
Özetle ifade etmek gerekirse, eski Türk Ceza Kanunu'ndan mahkûm olursanız, 3 yıl sonra, memnu hakların iadesini istemek mümkün. Yeni Ceza Kanunu'ndan mahkûm olmuşsanız, infaz sonunda otomatik olarak haklarınıza kavuşuyorsunuz. Hiçbir istisna yok; terör suçu işlemiş olsanız dahi. Bu açıdan bakınca, Anayasanın 76. maddesi ve onun paralelinde hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Siyasi Partiler Kanunu sorunlu görünüyor. Madem memnu hakları, infaz sonrasında alabiliyorsunuz, neden madde metninde "affa uğrasalar dahi" diye sınırlayıcı ve kafa karıştırıcı bir hüküm mevcut? Galiba, YSK'nın da kafasını bu çelişkili düzenlemeler karıştırdı.




YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA