Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Tuncel ve YSK

Sabahat Tuncel, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 3 Temmuz 2007'de, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefetten bir yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Bu ceza, deneme süresi 5 yıl olmak üzere ertelenmişti.
Yüksek Seçim Kurulu, deneme süresi sona ermediği için, hak mahrumiyetinin devam ettiği değerlendirmesini yaptı. Buna mukabil, Sabahat Tuncel, aynı mahkemeden hafifletici sebeblerle birlikte mahkûmiyetinin 6 ay olduğu kararını çıkarttı. Bu durumda, zaten bir yıl veya daha fazla ceza almadığı için, hak mahrumiyeti kapsamına girmiyor.
Hükmün açıklanmasının ertelenmesi, eğer hak mahrumiyetinin 5 yıl süreyle devamı sonucunu doğuruyorsa, yargılanan şahsın aleyhine olan bir düzenlemeden söz etmemiz gerekir. Çünkü, sanık, bir yıllık bir cezaya çarptırılsa, infaz sonucunda, Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesine göre otomatik olarak seçme ve seçilme yeterliliğine kavuşuyor. Hükmün açıklanması ertelenince, "deneme süresi bitmedi" diye, YSK'nın yorumuna göre, hak kısıtlılığı sürüyor. Bu bir çelişki değil mi? Aslında, hükmün açıklanmasının ertelenmesi, bu süre zarfında hak kısıtlılığı olmaması anlamına gelmeli. Aksi takdirde, sanık lehine olan bir durum, aleyhte yorumlanmış oluyor. 5 yıllık deneme süresinde, kişi, bir çok önemli hakkını kullanamıyor. YSK, Sabahat Tuncel vakasında, "Cezanın infazının ertelenmesiyle birlikte, haklardan mahrumiyet de ertelendi" değerlendirmesini yapmalıydı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA