Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Mukayese 2009 ile yapılmalı

CHP'nin oylarını, 2009 İl Genel Meclisi yerine, 2007 genel seçimleriyle mukayese edenlerin gerekçesi şu: "Mahalli seçimlerde seçmen, yerel hizmet anlayışıyla oyunu kullanır."
Oysa İl Genel Meclisi'nde, belediye seçimlerinden farklı olarak her seçmen kendi partisine oy verir. Bu yüzden belediye seçimi sonuçlarıyla, İl Genel Meclisi sonuçları birbirine uymaz.
2009'dan bazı örnekler:
Önce 3 büyük il:
İstanbul: Belediye'de AKP 43.3, İl Genel Meclisi'nde 39.9
Ankara: Belediye'de AKP 38.4, İl Genel Meclisi'nde 37.4
İzmir: Belediye'de CHP 54.9, İl Genel Meclisi'nde 48.3
Belediyenin bir partide, İl Genel Meclisi'nde oy çoğunluğunun ise diğer partide olduğu çok sayıda il de mevcut. Meselâ 2009'da, Çanakkale'de belediye başkanlığını CHP aldı; İl Genel Meclisi'nde AKP birinciydi. Balıkesir, Manisa, Uşak'ta belediye MHP'deydi, İl Genel Meclisi'nde AK Parti birinci gelmişti.
Örnekleri çoğaltmak mümkün. Belediye sonuçlarıyla, İl Genel Meclisi sonuçları çok sayıda ilde örtüşmez. Zira İl Genel Meclisi'nde seçmen, daima kendi partisine oy atar. Bu durumda şöyle bir sonuca varabiliriz: 2009'da Baykal Genel Başkan'dı ve 2007'den 2009'a partinin oyunu 3 puan arttırmıştı. 2009'dan 2011'e de 3 puanlık bir artış söz konusu. O artış da, Kemal Kılıçdaroğlu dönemine rastlıyor. Buna mukabil, AK Parti 2009'a göre tam 11 puan ilerledi.
2007 ile mukayese zaten yanlış ama, ikinci bir hata daha yapılıyor. AK Parti'nin 2007'de ulaştığı % 47'yi temel alıp, sadece 3 puanlık ilerlemeden söz etmek doğru değil. Çünkü 2007'de AK Parti rekor seviyede bir orana ulaşmıştı. Bu defa, "artı 3" ile kendi rekorunu kırdı.
Bakıyorum da bazı CHP'liler "Başarılıyız" diyebilmek için, gerçekleri bir hayli esnetiyorlar. Aralarında profesör unvanlı olanlar da var. Bence ayıp oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA