Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

CHP'nin analizi

Prof. Özer Sencar, Prof. İhsan Dağı, Prof. Doğu Ergil, Dr. Sıtkı Yıldız ve Dr. Vahap Coşkun'un oluşturduğu Metropoll Araştırma Grubu, sadece kendisini "solcu" diye tanımlayan ve/veya 12 Haziran'da CHP'ye oy veren seçmenin eğilimlerini ve beklentilerini tespit etti.
Bu deneklerin % 53'ü milletvekili seçimlerinde alınan sonucu başarısız buluyor.
Söz konusu kesim, % 53 oranında "Kemal Kılıçdaroğlu başarılı" diyor; % 36'ya göre genel başkan başarısız.
CHP, etkili ve başarılı bir muhalefet yapıyor mu? Evet % 52.8, Hayır % 44.
Sosyal demokrasiyi yeterince temsil ediyor mu? Evet % 38, Hayır % 56.
CHP'nin tek başına iktidar olacağına inanıyor musunuz? Umudum var % 39, Umudum yok % 58.4.
CHP'de lider değişikliğinin sol kesimin iktidara taşınmasına katkı sağlayacağını düşünüyor musunuz? Evet % 54.6, Hayır % 39.5 Soruların sadece "solcu" seçmenlere sorulduğunu tekrar hatırlatalım.
Ortaya çıkan alternatif isimler arasında başı Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül çekiyor. "Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerine kim geçerse CHP'yi iktidara taşır?" sorusuna Sarıgül diyenler % 18.2, "Muharrem İnce" adını verenler % 5.3, "Öyle bir aday yok" % 4.5, Baykal % 3.7, Hiçbiri % 3.3... Oranlar böyle küçülerek devam ediyor.
CHP'yi daha sık tartışmamız lâzım. Zira eğer iddia edildiği gibi iktidarın otoriterleşme eğilimleri varsa, bu durum, anamuhalefetin yetersizliğinden kaynaklanıyor.

Gülsün Bilgehan, Dersim konusunda yanlış anlaşılmaktan şikâyetçi. "Elbette o gün yapılanların kabul edilemez olduğunu ben de söylüyorum. Sadece, devletin, bir ölçüde, sürgüne gönderilenlere sahip çıktığını belirtmek istemiştim" diyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA