Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kronoloji

6 Şubat 2004: Agos'ta, Sabiha Gökçen'in Ermeni asıllı olduğu yazıldı.
21 Şubat'ta, haberi Hürriyet iktibas etti.
22 Şubat'ta Genelkurmay Başkanlığı, Hrant Dink'i hedef alan öfkeli bir açıklama yaptı.
23 Şubat'ta, İstanbul Valiliği'ne çağrılan Dink, bir MİT elemanıyla görüştü. Görüşmenin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un talebiyle gerçekleştiği daha sonra belirtildi. Orada Dink'e bir uyarı yapıldı: "Bazı yazılarınız toplumun tepkisini çekebilir; ortalık allak bullak olur. Daha dikkatli haber yapmanız gerekebilir."
Dink'in 13 Şubat'ta yazdığı bir yazı dolayısıyla, avukat Kemal Kerinçsiz suç duyurusunda bulundu. O yazının bir cümlesinde Ermenilerin soykırım üzerinde ısrarlarla durmalarının kan zehirlenmesi yarattığı biraz karışık bir cümleyle anlatılıyordu: "Türk'ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni'nin Ermenistan'la kuracağı asil damarında mevcuttur."
Bu cümleden dolayı Hrant Dink TCK'nın 301. maddesinden (Türklüğe hakaretten) yargılandı. Davanın sürdüğü Şişli'deki mahkemeye Veli Küçük, Muzaffer Tekin, Kemal Kerinçsiz gelip tepkilerini sergilediler. (Hepsi, şimdi Ergenekon tutuklusu)
Bu kronolojiye bakınca hadisenin Sabiha Gökçen'le başladığı ve Genelkurmay'ın Gökçen'in Ermeni vatandaşı gösterilmesine tepki duyduğu anlaşılıyor. O tarihte, bazı medya mensuplarının da, Hrant Dink aleyhinde yazdığı yazılar var. Ayrıca bir hatırlatma daha yapmak istiyorum. O tarihte CHP, 301. maddedeki "Türklüğe hakaret"ibaresinin kalmasında ısrarlıydı. Hatta Dink'in ölümünden sonra, 2008'de AK Parti, bunu değiştirmeye kalkışınca "ulusalcı" CHP karşı çıkmıştı. Deniz Baykal aynen şöyle diyordu: "AKP, Türklüğe hakareti suç olmaktan çıkarmaya ortak arıyor. Haydi başka kapıya. Türk ulusuna hakaret etmeyi cezalandırmak, düşünce özgürlüğüne neden engel olsun? Kendi ulusal kimliğine hakaret edince mi aydın olunuyor?"
Dink cinayetinin ardında, yazımın başından beri anlatmaya çalıştığım bu zihin haritasını görmek lâzım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA