Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yetmez ama evet!

Yeni yargı paketi, gazeteci davalarını ilgilendiren bir düzenlemeyi de ihtiva ediyor. Basın yayın yoluyla işlenen suçlara ilişkin 5 bin kadar dosya -soruşturma ya da kovuşturma safhasında veya hüküm verilmiş dahi olsa- erteleme ile kaldırılıyor. Ertelemeden yararlanılması için, öngörülen cezanın üst sınırının 5 yılı geçmemesi gerekiyor.
Buna, adil yargılamayı etkilemek, 301'in kapsamındaki Türk milletine, yargı organlarına, hükümete, güvenlik güçlerine vs. hakaret, özel hayatın ya da soruşturmanın gizliliğini ihlâl gibi fiiller giriyor. Altını çizelim: Kanun, belirli bir tarih tespit edecek; o tarihten önce işlenen ve cezasının üst sınırı 5 yılı geçmeyen eylemler hakkındaki davalar ve verilmiş cezalar ancak ertelemeden etkilenecek. Bir defaya mahsus, belirli bir tarihten önce işlenmiş suçlara ilişkin bir uygulama söz konusu. Buna mukabil gene pek çok basın mensubunu ilgilendiren "terör örgütü propagandasını basın yayın yoluyla yapanlar" (Terörle Mücadele Kanunu 7. madde) cezanın üst sınırı 7.5 yıl olduğundan, düzenlemeden yararlanamıyor.
Öte yandan, terör örgütlerinin gösterilerinde pankart taşıyıp slogan atanlara, -çarptırıldıkları ceza 2 yılı geçmemişse-, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 50'nci maddesinde öngörülen seçenek yaptırımlar uygulanabilecek. Tabii burada hâkimin takdiri çok önemli. Eğer, mahkeme, sanığın sadece propaganda suçu işlediğine hükmederek, onu, terör örgütü üyesi diye değerlendirmemiş ve 2 yıl ya da daha düşük bir ceza vermişse, ancak o zaman, seçenek müeyyideler tatbik ediliyor: Ya hüküm açıklamasını geri bırakıyor ya cezayı paraya dönüştürüyor, erteliyor veyahut bir eğitim kurumuna devam mecburiyeti getiriyor. Yeni yargı paketi, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 13'üncü maddesini yürürlükten kaldırdığı için bu imkân doğdu ve TMK'dan iki yıla kadar hüküm giyenlerin de, yukarıda sıraladığım seçenek yaptırımlardan faydalanmasının yolu açıldı. Ama yargıç, o gösterilere katılanların aynı zamanda "terör örgütü üyesi" olduğu değerlendirmesini yapmışsa, cezanın üst sınırı 2 yılı aşacağından, yeni düzenleme hiçbir ilave imkân getirmemiş olacak.
Bazı olumlu gelişmeler var; ama yetmez.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA