Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Cumhurbaşkanlığı meselesi

Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nu Anayasa Mahkemesi ele aldı. Geçici maddesinde "11. Cumhurbaşkanı 7 yıl için seçilir, ikinci defa seçilemez" yazıyordu. Raportör, 7 yılı, anayasaya aykırı bulmadı; buna mukabil, "2. defa seçilemez" hükmünün anayasayla bağdaşmadığını belirtti. Bu durumda, Anayasa Mahkemesi'nin de 7 yıla itiraz etmeyeceği anlaşılıyor. Sadece kısmi iptal yoluna gidip, muhtemelen "2. kere seçilemez" ibaresi metinden çıkarılacaktır. Buna rağmen Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığına aday olursa, Abdullah Gül rakip olarak onun karşısına çıkmaz. "2. defa seçilemez" hükmünün iptali Gül'ün elini kuvvetlendirmiştir. Cumhurbaşkanlığı kapısının aralık olması, Gül'ün Başbakan olmasını kolaylaştırır.
Evvelki gün, ATV'nin canlı yayını sırasındaki sözlerinden de anlaşıldı ki, Erdoğan en azından Yarı Başkanlık sistemini getirmeye kararlı.
Cumhurbaşkanının partili kalmasını talep etmesi bunun işareti. O zaman, Çankaya'ya çıktığı takdirde, partisinin içinden istediği kişiyi başbakan olarak atayabilecek. Bir nevi ANAP dönemindeki "Akbulut formülü". Özal Köşk'e çıktı, fiilen ipleri elinden bırakmak istemedi. Tayyip Erdoğan, bu yöntemi anayasal bir zemine de dayandırmak arzusunda. Abdullah Gül, Başbakan olursa, cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Erdoğan'ın devlet yönetiminde etkisi bir hayli azalır.
AK Parti tüzüğü icabı ve verdiği söze sadık kalmak amacıyla Erdoğan, milletvekilliğinden ve dolayısıyla Başbakanlık'tan ayrılıyor ama iktidar gücünü muhafaza etmek eğiliminde. Bunu sağlamak için de, Yarı Başkanlık sistemi Türkiye'ye dayatılıyor. Bence, anayasayı değiştirip Yarı Başkanlık düzenine geçileceğine, AK Parti tüzüğünü değiştirmek daha uygun. Erdoğan, 4. defa milletvekili seçilsin ve kazanırsa Başbakanlığını sürdürsün. Bir şahsı gözeterek yapılan sistem değişiklikleri faydadan ziyade zarar getirir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA