Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

4. Yargı paketi

4. Yargı paketinde "propaganda"yla ilgili önemli bir düzenleme bekleniyor. Adalet Bakanlığı'nın teklifi, "şiddet içermeyen söylemler cezalandırılmasın" şeklindeydi. Çünkü amaç, AİHM kararları doğrultusunda ihlâl şartlarını ortadan kaldırmaktı. Ama Bakanlar Kurulu'ndan bu düzenlemeye itirazlar geldi. Meselâ denildi ki, "Tişörtüne PKK yazıp, örgüt propagandasını yapmak bu suç sayılmayacak mı?" Pazartesi günü, Bakanlar Kurulu'nda, sadece "şiddet içermeyen" değil, "şiddeti telkin ve teşvik etmeyen ya da övmeyen söylemler cezalandırılmasın" şeklinde yeni öneriler görüşülecek. Böylece, Öcalan'ı övmek, "Sayın Öcalan" demek, ya da PKK'nın da gündeminde bulunan "demokratik özerkliği" savunmak suç olmayacak. Fakat "Devrimci halk savaşı gerekir" diye konuşan kişi, şiddeti telkin ve teşvik ettiği için ceza alabilecek.
Bunun yanı sıra, 4. Yargı paketinde silâhların eşitliği de var. Bugüne kadar, hâkim, tutukluluk konusunda savcının görüşünü aldıktan sonra bu mütalâayı sanık avukatlarına bildirip, onların değerlendirmesini istemiyordu. Yeni düzenlemede son söz sanık avukatının olacak. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, "etkin soruşturma yapılmadı" dediği zaman, yargılama yenilenecek. Meselâ, Hrant Dink davasına ilişkin kusurlar, ihmaller yeniden etkili bir soruşturmanın ve yargılamanın konusu olabilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA