Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Estetik diş hekimliği uygulamaları

Günümüzde modern yöntemler artık doğal dişe benzeyen köprü ve kaplamalara yöneldi. Zirkonyum ve yaprak porselenler, diş beyazlatma, gülüş tasarımı ve bonding uygulamasıyla çok kısa sürede estetik dişlere sahip olabilirsiniz

Dişler yüzümüzdeki estetiğin en büyük tamamlayıcısıdır. Düzgün, sağlıklı, beyaz dişler, kişinin kendine güvenini her zaman olumlu etkiler. Bu nedenle dizilimi düzgün ve rengi beyaz dişlere sahip olmak için estetik diş hekimliğinden faydalanılmalı. Az ya da çok madde kayıpları, dişler arası istenmeyen aralıklar, istenmeyen renkleşmeler, çürük kaviteleri; günümüzde artık kolayca çözülebilen sorunlardır. Estetik diş hekimliğiyle yüz şeklinize uygun, çene ilişkileri düzgün, gülümseyen ve gülümseten bir estetik kazandırılıyor.
Modern tedavi yöntemleri artık doğal dişe benzeyen ve biyolojik uyumlu diş köprü ve kaplamalarına yöneldi. Tamamen bilgisayar ortamında üretilen zirkonyum altyapılar ve estetik lamina diş kaplamaları sayesinde mesleğimizi daha çok severek yapmaya devam ediyoruz.
Diş beyazlatma ve diş eti estetiği de artık modern diş hekimliğinin vazgeçilmezlerinden olmuştur. İşte estetik diş hekimliği uygulamaları:
ZİRKONYUM:
Büyük avantajlara sahip olan zirkonyum esaslı porselenlerin özellikleri şöyle:
Işık geçirgenlik özellikleri sayesinde doğal dişlerle tam uyum sağlanıyor.
Altında metal yansıması olmadığından metal alt yapılı porselenlerde görülen yapay görüntü oluşmuyor.
Dişeti uyumu, klasik metal alt yapılı porselenlere göre çok daha iyi.
Metal alt yapılı porselenlerde sıkça görülen dişeti renklenmeleri zirkonyumda görülmüyor.
Yüzde 99 doku dostu bir materyal olduğu için alerjik değil. Zirkonyum esaslı porselenler; metal destekli protezlere göre genel vücut sağlığı açısından daha avantajlı.
Isı yalıtma özelliği çok iyi olduğu için dişe, metal alt yapılı porselenlerden daha az ısı iletiyor. Bu sayede zirkonyum esaslı porselen uygulanan dişlerde sıcak/ soğuk hassasiyeti oluşmuyor.
900-1200 mega paskallık yüksek dirençleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de güvenle kullanılabiliyor.
Alttan gelen diş rengini maskeleyebilme özelliğine sahip olduğu için de çok koyu renkli dişlerde bile mükemmel estetik sonuçlar elde edilebiliyor.
Ağızda tat alma duyusunda bozukluğa, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna neden olmayan hem ön, hem de arka dişlerde güvenle kullanılabilen materyaller.
YAPRAK PORSELEN: Laminalar, özellikle ön grup dişlerde uygulanabilen çok ince porselenlerdir. Porselen laminalar, diş dokusundan çok az veya çoğu zaman hiç preparasyon gerektirmeden uygulanabilen restorasyonlar. Özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılan laminaların renk geçirgenliğinin çok iyi olması, estetik olarak mükemmel sonuçlar alınmasını sağlıyor.

YEDİ GÜNDE ESTETİK GÖRÜNÜM
Peki yaprak porselenler nasıl uygulanıyor?
Öncelikle yaprak porselen uygulanmasına karar verilen kişiden ölçü alınarak dişlerin modelleri elde ediliyor. Bu modeller üzerine yaprak porselenlerin taklitleri ve ağız içerisinde örnek uygulama yapılıyor. Bu sayede kişi, dişlerinde hiçbir işlem yapılmadan önce üç boyutlu olarak nasıl bir estetik sonuç elde edileceğini görebiliyor. Sonrasında dişlerin yüz ile uyumu kontrol edilip gerekli aşındırma ve ilaveler ile yüze uygun ideal gülüş ve görünüm tespit ediliyor. Hasta, dörtyedi gün içinde estetik görünümlü dişlere sahip olabiliyor.
Yaprak laminalar; ön dişlerinde kırık olan, dişlerinin ön yüzeyleri çeşitli faktörler nedeniyle aşınmış olan, dişlerinin renginden memnun olmayan, dişlerinde çapraşıklık olup tel takmak istemeyen ve dişlerinin arasında boşluklar olan kişilere uygulanıyor.
Yaprak porselenler çay, kahve ve sigara gibi dış etkenler ile renk değiştirmiyor.
Dişleri küçültmeden uygulanabiliyor.
Porselen bir uygulama yapıldığı anlaşılamayacak kadar doğal görünümlü oluyorlar.
Dişlerin dil tarafında hiçbir işlem yapılmadığından hastalar bu uygulamaya yabancılık hissetmiyor.
Dolayısıyla adaptasyonu çok kolay. Bu arada yaprak porselenler aşınmalara karşı çok dirençlidir. Dişi koruyor ve çürük gelişmesine engel oluyorlar.
DİŞ BEYAZLATMA: Diş beyazlatma (bleaching), çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş olan dişlerin renklerini birkaç ton açmak için bazı özel ilaçlarla yapılan bir yöntem. Beyazlatma işlemi iki şekilde uygulanır:
Ev tipi beyazlatma: Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içerisine karbamitperoksit esaslı jeller konularak yapılan ve kişinin evde rahatlıkla uygulayabileceği bir beyazlatma işlemi. Ortalama beşyedi günde istenilen beyazlatma sağlanabiliyor.
Ofis tipi beyazlatma: Diş hekimi muayenehanesinde bir saat içerisinde gerçekleştirilebilen, basit ve ağrısız bir işlem.
Bu beyazlatma yönteminde yüksek konsantrasyonda beyazlatma ajanı kullanılıyor.
Bu sayede çok hızlı bir şekilde, çoğu zaman tek seansta dişlerin renginde açılma sağlanabiliyor. Yüksek konsantrasyonda olmaları dişlere kesinlikle zarar vermiyor.

GÜLÜŞ TASARIMI VE DİJİTAL PLANLAMA
Gülüş tasarımı, adından da anlaşılacağı gibi kişiye özel olarak hazırlanan bir tasarım. Eğer gülüş tasarımı kişiye özgü hazırlanmazsa, estetikten söz etmek pek mümkün olmaz. Aynı zamanda hep birbirlerinin aynısı dişlere sahip insanlar karşımıza çıkar. Bu nedenle renk seçimi, model çalışması, estetik plan, dişeti estetiği gibi çalışmalar kişilere özgü olarak yapılıyor. Bu çalışmalar sayesinde gerçek sanatsal bir çalışma ortaya çıkıyor ve kişinin gülüşü kendisine özel oluyor.
Bu çalışmalardaki en önemli yardımcımız ise dijital planlama. Dijital planlama çalışması fotoğraf çekimiyle başlıyor ve kişinin tüm kayıtları bilgisayar ortamına alınıyor. Alınan kayıtlar üzerinde özel bir program yardımı ile tasarım gerçekleştiriliyor.

BONDING'LE DİŞLERİN ŞEKLİ DEĞİŞTİRİLEBİLİYOR
Bondıng yani adeziv sistemler, dişin rengini ve/veya şeklini değiştirmek, büyütmek veya bir kusurunu tedavi etmek amacıyla dişte madde kaybı oluşturmadan estetik bir görünüm sağlamak amacıyla geliştirilmiş. Bunlar estetik, hızlı ve ucuz uygulamalardır. Bu sistemde mikrofil veya nano partiküller içeren kompozit dolgular kullanılarak ön dişlerdeki kırıklar ve ön dişler arasındaki boşluklar kolayca tek seansta düzeltilebiliyor, dişlerin boyu estetik olarak yine tek seansta uzatılabiliyor.
Çoğu zaman lokal anesteziye bile gerek kalmadan ağrısız bir şekilde uygulanıyor. Bir saat gibi kısa bir süre içerisinde mükemmel bir estetik sonuç elde ediliyor. Alınan kayıtlar üzerinde özel bir program yardımı ile tasarım gerçekleştiriliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA