Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Paris'teki Türkiye Mevsimi'nin açtığı kapılar!

İtiraf edelim ki Türkiye bu işi iyi kıvırdı. Fransa'daki Türk Mevsimi'nde 1 Temmuz 2009'dan bu yana 450'ye yakın kültür, sanat etkinliği yapıldı. Birkaçına ben de tanıklık ettim ve sizlere de bu köşeden duyurdum. Ortada müthiş bir başarı var. Her fırsatta sırtını Türkiye'ye dönerek halkından oy kapma yarışına girse de Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin bile iki ülke arasında özellikle kültür ve sanat alanında başlayan ilişkileri görmezden gelemeyeceği noktalara geldik. Hepsi Türkiye Mevsimi sayesinde.
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) ve Culturesfrance işbirliğiyle başlayan Türk Mevsimi öyle çok kapı açtı ki, son olarak, 2013'te Kültür Başkenti olacak Marsilya'nın Türkiye'den destek istediğini öğrendik.

Modern'den istiyoruz

Hatta İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Marsilya'nın kültür başkenti oldukları yıl açmak istedikleri modern sanat müzesi için İstanbul Modern'i rol model seçtiklerini söylüyor. Biz ne yazık ki 2010 kültür başkenti olan İstanbul'a böyle bir kalıcı eser peşinde olmadık. Daha önce eleştirdiğim için kısa kesiyorum ama kutlamalarında havai fişek gösterisine odaklanmak ve milyon dolarları buna harcamak Türkiye'ye yakışmadı.
Neyse önceki gün Paris'e geldik. Yine önemli sergi açılışları var. Türk ressamları önemli mekanlarda önemli sergilerde boy gösteriyor. Sadece Türk ressamları mı? Tabii ki hayır. Örneğin birazdan sözünü edeceğim Türk mutfağı da usta ellerle Paris'in göbeğinde yemek kültürümüzü tanıtıyor. Öğreniyoruz ki Türk Mevsimi'nin kapanışı için nisanda Başbakan Erdoğan'ın yolu da Paris'e düşecek. Mevsimin Türk komiseri Görgün Taner ve akıcı Türkçesi ve Türk dostu davranışlarıyla Stanislas Pierret'in takdiri hak ettiklerini düşünüyorum.
Türkiye Mevsimi'nin sonuçlarını duydukça yapılanların ne kadar doğru işler olduğu da gözler önüne seriliyor. Birkaç ay önce Grand Palais'de Bizans'tan İstanbul'a İki Kıtanın Limanı isimli bir sergi açılmıştı.
Sergiyi Paris'te 250 binden fazla kişi ziyaret etmiş. Bundan iyi Türkiye tanıtımı olur mu?

Sarkis'le gövde gösterisi
Şimdi de Paris'e gelme sebebimiz olan önemli bir sergi var. Ziyaretçi sayısının yine çok olacağını düşünüyorum. Çünkü söz konusu sanatçı, çağdaş sanatın önde gelen ismi İstanbul doğumlu, Sarkis. Avrupa'nın önde gelen çağdaş sanat merkezlerinden biri olan Paris'teki Centre Pompidou, Sarkis'in benzeri görülmemiş projesine ev sahipliği yapıyor. Açılış öncesi Sarkis'le serginin ön gezimini yaptık.
Müthiş bir proje. 10 Şubat'ta ziyaretçilere açılacak olan sergide Sarkis, tarihine tanıklık ettiği Pompidou'nun sanatsal anlamda geri kalmış, ziyaretçilerin hiç uğramadığı mekanlara da izleyiciyi sokmak için bir dizi proje üretmiş.
Unutmadan açılış töreni önemliydi. Dün akşam Bakan Zafer Çağlayan, Fransa Kültür Bakanı Frederic Mitterand, Centre Pompidou Başkanı Alain Seban, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ve İKSV'nin yeni başkanı Bülent Eczacıbaşı, Sarkis'in yanında olan isimlerdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA